AAA

DRUšTVO | 28.08.2019 16:25 > 28.08 16:25

NUNS osudio incident ispred Marakane i uputio podršku novinarima N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas kolegijalnu solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je bila izložena "brutalnom iživljavanju huligana" u blizini stadiona "Rajko Mitić", uoči fudbalske utakmice "Crvena zvezda" – "Jang bojs".

NUNS je osudio incident koji se juče dogodio u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vredjalo.

"Upozoravamo i da huškajući gradjane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje pozvalo je policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike preko snimka incidenta koji poseduje N1 i da protiv njih preduzmu zakonske mere.

"Takodje pozivamo upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje 'navijača'", dodaje se u saopštenju.

Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici".

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i gradjane za mišljenje. Medjutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju.

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, medjutim, oni su ih pratili.

"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s ledja, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sundjer s mikrofona i bacio ga na asfalt", ispričao je reporter N1.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.