AAA

DRUšTVO | 03.09.2019 16:15 > 03.09 16:32

Deo jevrejske zajednice Srbije osudio izjave Zurofa kao mešanje u unutrašnje stvari

Rukovodstvo Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) predvodjeno Igorom Ginzbergom osudilo je danas izjave direktora Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraima Zurofa ocenivši da je u Srbiju došao "dezinformisan ili zlonamerno inoformisan", te da ne znaju koji su "pravi razlozi njegove posete".

Bivši predsednik SJOS-a Aleksandar Nećak upitao je zašto je Zurof dozvolio sebi da uvredi većinu članova jevrejske zajednice i da kaže da su njihovi "jedini interesi novac i moć". Ocenio je da je Zurof "pogrešno instrurian od strane onih koji su mu organizovali konferenciju" na kojoj je dao takve izjave, a to je Savez jevrejskih opština Srbije na čelu sa "smenjenim predsednikom Robertom Sabadošem".
"Ukoliko je Zurof došao u Srbiju zbog pitanja situacije u jevrejskoj zajednici, pokazao je da nije došao da se upozna s činjenicama i da vidi validnu dokumentaciju, već je došao pogrešno instruiran i na taj način izašao u srpsku javnost da ispriča nebuloze", rekao je Nećak na konferencijii za novinare u Beogradu. 

Ocenio je da je razlog Zurofove posete možda taj da "svojim autoritetom pomogne jednom čoveku" rabinu Isaku Aiselu, da sačuva "lagodan život i privielgije".

Zamenik predsednika SJOS Nenad Fogel je ocenio da je "nečuvena" izjava Zurofa kojom ih je okarakterisao kao "uljeze i nejevreje" i upitao sa kojim pravom komentariše broj stradalih u Jasenovcu i poziva Srbiju da manipuliše tim brojem.

"Na osnovu kojih istraživanja su došli do podatka da je u Jasenovcu stradalo 100 hilajda ljudi. Ko mu daje za pravo da govori o 100 hiljada, kada već Spomen-područje Jasenovac ima 89 hiljada imena", naveo je Fogel.

Ocenio je da je nečuveno da neko dodje u posetu predsedniku države i da od njega zahteva da rešava sporove izmedju zavadjenih strana u jednoj gradskoj zajednici.

"Zurof će morati da odgovori zašto je pozvao Vučića da primi samo Roberta Sabadoša i Isaka Asiela da mu samo oni objasne kakva je situacija u Jevrejskoj zajednici", rekao je Fogel.

Predsednik SJOS Igor Ginzberg osudio je bilo čije mešanje u unutrašnje stvari jevrejske zajednice, navodeći da se ona može sačuvati samo dogovorom samih članova.

Član Izvršnog odbora tog Saveza Avram izrael saopštio je na konferenciji i da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se odredjuje privremena mera kojom se nalaže da se "uzurpatori Jevrejske opštine Beograd" koji su u izmedju 27. i 28. februara ušli u prostorije te opštine pod pretnjom prinude isele i da legalnim predstavnicima omoguće da rade svoj posao.

Direkor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof održao je u četvrtak, 29. avgusta konferenciju u Beogradu o rešavanju statusa budućeg memorijanog centra Staro sajmište, u Novom Beogradu, i o stanju u jevrejskoj zajednici. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.