AAA

DRUšTVO | 15.09.2019 13:45 > 15.09 13:45

Tanja Miščević: Nema evropskih integracija bez medija

Šefica pregovaračkog tima za pristup Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da nema evropskih integracija bilo koje države bez medija i dodala da bi mediji u Srbiji trebalo da diktiraju tempo otvaranja pitanja.

"Posao evropskih integracija, pregovora o članstvu i sutra stupanja u članstvo, nije pitanje ni jedne vlade: ni ove vlade, ni pregovaračkog tima, ni političkih partija, ni samog parlamenta, već je to pitanje društva, pitanje svakog pojedinca u ovoj državi. Da bi ozbiljan gradjanin mogao da se opredeli na budućem referendumu za ili protiv članstva, jer kroz referendum se mora proći, on mora da razume o čemu je tu reč, da vidi koristi, dobiti i štetu", kazala je Tanja Miščević u serijalu "Mediji za gradjane, gradjani za medije"Novosadske novinarske škole.
Vladimir Medjak iz Evropskog pokreta u Srbiji ocenio je da se medijsko izveštavanje o EU u Srbiji dosta često svodi na "floskularni nivo", bez unošenja u suštinu i bez ikakve analitike.

"Sadašnji način izveštavanja, po kojem EU navodno stalno nešto ucenjuje Srbiju, nalaže joj, primorava je – naravno da proizvodi otpor", rekao je Medjak.

Nikola Burazer iz Centra za savremene politike ocenio je da je na delu nedostatak stručnosti i razumevanja jako kompleksnih procesa evropskih integracija od strane novinara, što se može videti pogotovo u poslednjih nekoliko godina.

"Mediji u Srbiji već nekoliko godina jako negativno izveštavaju o svemu što se tiče EU. Mi već 10 godina slušamo o tome kako je EU na ivici propasti, najavljuje se njen raspad i nekako provejava stav da je EU izgubila privlačnost i da je samo pitanje dana kad će se raspasti", kazao je Burazer.

Urednik portala "Fake News tragač" Stefan Janjić rekao je da su lažne vesti u vezi sa EU u medijima u Srbiji najčešće u saglasnosti sa onim što misli većinsko čitalaštvo medija iz kojih one potiču.

"To se vidi kasnije kroz istraživanje javnog mnenja i kroz odnos prema Evropskoj uniji. Kada im postavite pitanje ko najviše ulaže u Republiku Srbiju, odgovor je masovno Rusija, iako Rusije nema na prvim mestima tih rang lista", naveo je Janjić.

Serijal "Mediji za gradjane, gradjani za medije" Novosadske novinarske škole realizovan je u sklopu projekta "Civilno društvo za unapredjenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" Beogradske otvorene škole. Projekat je podržala Kraljevina Švedska.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.