AAA

DRUšTVO | 30.09.2019 16:50 > 30.09 16:50

Djordjević najavio rekonstrukciju gerontoloških centara i više klubova za starije u Srbiji


Ministar za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da će se u narednom periodu raditi na rekonstrukciji gerontoloških centara, kao i da je cilj da u svakom mestu u Srbiji postoje klubovi za starije osobe koji bi bili besplatni i po meri najstarijih.

"Želimo da rekonstruišemo sve domove i gerontološke centre po meri najstarijih. Takodje i da imamo veći broj klubova za starije, da u svakom mestu i opštini postoje klubovi koji su besplatni i gde mogu da provode vreme i da se druže", rekao je Djordjević na obeležavanju Medjunarodnog dana starijih osoba u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ideja je i da se, po ugledu na druge zemlje, u blizini gerontoloških centara grade vrtići u cilju unapredjenja medjugeneracijske saradnje.

"Prema iskustvima drugih zemalja koje u blizini gerontoloških centara grade vrtiće, na taj način se ostvaruje saradnja i ruše barijere, jer postoji obaveza medjusobnog posećivanja jednom ili dva puta nedeljno. Mladi ruše stereotipe prema najstarijima, a najstarijima je pružena mogućnost da se druže sa najmladjima", rekao je Djordjević.

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da u Srbiji ima 450 hiljada domaćinstava koja imaju neku stariju osobu kao člana porodice, kao i da polovinu njih čine starija samačka domaćinstva.

"Stari se često suočavaju se problemima usamljenosti i i zaboravljenosti, a to je nešto na čemu svi treba da radimo. Pored obezbedjivanja zdravstvene usluge, socijalne i finansijske podrške moramo svi da radimo na suzbijanju stereotipa i  predrasuda koje prate starije osobe, da su teret i problem u društvu", rekla je Paunović.

Nadežda Satarić iz Uduženja gradjana "Snaga prijateljstva-Amity" izjavila je da u odredjenim seoskim sredinama starijima nije dostupna zdravstvena zaštita, te da je potrebno da se opreme polivalentne službe patronažne zaštite koje mogu da dopru do svih udaljenih sredina, naročito u zimskom periodu.

"Treba više da se podržavaju programi i grupe za samopomoć i volonterski rad. Mnogo je kapitala i znanja koje poseduju stariji koji su spremni da se angažuju u društvenoj zajednici", rekla je Satarić.

Medjunarodni dan starijih osoba obeležen u Skupštini Srbije tribinom "Srbija za sve generacije"  kojoj su prisustvovali i stariji iz sedam gradova i opština iz Srbije.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.