AAA

DRUšTVO | 02.10.2019 18:10 > 02.10 18:10

Ministarstvo kulture Srbije traži da mediji striktno poštuju novinarski Kodeks i norme

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas pozvalo medije na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi i na uzdržavanje od "direktnih i indirektnih uvreda na bilo čiji račun"."U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo kulture i informisanja smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti s javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst", piše u saopštenju.

Prethodno je uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila "gnušanje" zbog vredjanja prodekana i profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović na televiziji Hepi.
Kako su naveli, glavni urednik te televizije sa nacionalnom frekvencijom, Milomir Marić omalovažavao je profesora Sinanija, "otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju".

"Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa 'sumnjivim prezimenom' učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu 'Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali'", navedeno je u saopštenju.

Uprava je navela da je tokom te emisije, Marić je vredjao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric "bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.