AAA

DRUšTVO | 04.10.2019 17:35 > 04.10 20:26

Gradovi i opštine u Srbiji realizuju 36 projekata u oblasti inkluzije Roma


Za projekte u oblasti inkluzije Roma, 36 lokalnih samouprava u Srbiji dobilo je danas ugovore o donaciji vredne ukupno dva miliona evra iz IPA programa EU.

Novac je dodeljen u okviru programa "Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Kako je rečeno prilikom dodele sredstava, vrednost grantova je od 40.000 do 60.000 evra, a trajanje projeketa je od devet do 15 meseci.

Cilj projekta je jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz primenu prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

Za projekte aktivnog zapošljavanja romskog stanovništva ukupna sredstva od 1,4 miliona evra dodeljena su beogradskim opštinama Zemun, Zvezdara, Stari Grad i Novi Beograd, kao i Baču, Odžacima, Vranju, Novom Sadu, Smederevu, Vladičinom Hanu, Požarevcu, Gradu Nišu, niškoj opštini Crveni Krst, Novom Pazaru, Velikom Gradištu, Vršcu, Opovu, Valjevu, Vrnjačkoj Banji, Apatinu, Beloj Palanci, Požegi, Kraljevu i Žablju.  

Za borbu protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti romskog stanovništva sredstva, u ukupnom iznosu od 600.000 evra, dobili su Pirot, Kragujevac, Koceljeva, Prokuplje, Šabac, Bor, Doljevac, bačka Palanka, Novi Sad, Lebane, Smederevska Palanka i Subotica.

Državni sekretar Ministarstva rada Svetozar Aleksov kazao je da je Srbija nacionalni okvir za inkluziju Roma omogućila usvajanjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine.

"Ove godine smo u okviru ovog projekta EU već opremili 30 timova za socijalnu inkluziju Roma, a sada će oni moći da i operativno sprovode planirano", rekao je Aleksov.

Ukazao je i da je udeo Roma u ukupnom broju nezaposlenih u Srbiji dvostruko veći od njihovog udela u broju stanovnika, pa se broj Roma evidentiranih kod nacionalne službe za zapošljavanje kreće već nekoliko godina oko 25.000, što, kako je dodao, znači da je potrebna dodatna motivacija mladih iz ove populacije da aktivnije traže posao na legalnom tržištu rada.

"Ipak, ohrabruje lagani, ali konstantni porast broja Roma koji se zapošljavaju svake godine, a koji je prešao broj od 5.000 godišnje", naveo je Aleksov.

On je naglasio da država želi da promeni sliku Roma kao sakupljača sekundarnih sirovina, kao i da suzbije autostigmu kod mladih Roma.

"Radimo na izmenama Zakona o zabrani diskriminacije, koja će biti usvojena do kraja godine, a Romi će imati svoje mesto i u novoj strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije, čija je izrada u toku", rekao je Aleksov.

Šef sektora za saradnju delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom kazao je da su reforme u EU u velikoj meri lokalne reforme, koje se odnose na obrazovanje, zdravstvo, zaštitu životne sredine, žaštitu manjina i inkluziju, navodeći i da je integracija Roma jedan od prioriteta u programima EU.

Engstrom je kazo da je novac iz projekta investiran i u osnivanje zajedničkim mobilnih timova za inkluziju Roma koji su sastavljeni od pet članova koji se bave problemom inkluzije Roma na lokalnom nivou, a u njihovom sastavu su opštinski romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, kao i predstavnici centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da je da su projekti, koji će se realizovati u 36 lokalnih samouprava, od izuzetnog značaja za romsku zajednicu, jer su fokusirani na one oblasti u kojima je potrebno ostvariti najveći napredak – zapošljavanje i antidiskriminacija.

Pozvao je predstavnike lokalnih samouprava da u realizaciji projekata iskorite potencijale romske zajedice, odnosno lokalnih romskih organizacija, pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatora, koordinatora za romsko pitanje, odnosno njihovo iskustvo, poznavanje terena i krajnjih korisnika pomoći.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić kazao je da je važno što će se kroz ovu donaciju ojačati mobilni timovi za inkluziju Roma u lokalnim samoupravama.

On je naveo da je za sprovodjenje ovih projekata obezbedjena i politička podrška u svim lokalnim samoupravama formiranjem koordinacionih tela, što će omogućiti nesmetani rad na terenu.

"Na taj način smo obezbedili da budućnost romske populacije u tim lokalnim samoupravama postane bolja, izvesnija i da postoji jasan put na koji način može da se dodje do novog zapošljavanja romske populacije i da ona dobije sve što i drugi gradjani Srbije", kazao je Staničić.
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.