AAA

DRUšTVO | 29.08.2015 11:15

Uvesti biometrijsku identifikaciju materinstva u porodilišta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je da će sugerisati nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom omogući primenu uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva, koji je patentirao Komlen Lalović.

U saopštenju posle razgovora sa tim pronalazačem, poverenik je obećao da će u granicama ovlašćenja predložiti nadležnima da omoguće primenu Lalovićevog dualnog biometrijskog skenera za sprečavanje krađe ili zamene beba u porodilištima.

"Budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja), ona bi se primenjivala isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke", rekao je Šabić i dodao da bi, po njegovom mišljenju, u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.
Šabić je ocenio da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba da vode računa o stavovima roditelja i naglasio da nije dobro što se sa donošenjem zakona o nestalim bebama i drugih mera značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

"Još krajem 2008. godine upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu, da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013", podsetio je Šabić.

On je ocenio da Lalovićev patent ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali da bi mogao da ih otkloni u budućnosti i da je dobro što je taj pronalazač tražio i dobio od nekoliko porodilišta potvrdu vrednosti i zainteresovanost da počnu sa korišćenjem aparata.

"Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji", navodi se u Šabićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.