AAA

DRUšTVO | 10.10.2019 10:45 > 10.10 12:18

CarGo: Krivična prijava protiv Zorane Mihajlović zbog trgovine uticajem. Mihajlović: Nema razlike izmedju CarGo i divljih taksista (VIDEO)

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovine uticajem.

Guberinić je u krivičnoj prijavi naveo da je ministarka, koristeći svoj službeni i društveni položaj, uticala da se po hitnom postupku i bez javne rasrave usvoje izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, bilo je nužno da se prilikom donošenja izmena tog zakona održi javna rasprava sa svim zainteresovanim stranama, ali je ministarka uticala da se i pored nezapamćenih nedostataka, zakon "progura" u Skupštini i usvoji po hitnom postupku.

"U trenutku usvajanja zakona, CarGo je bio registrovan u skladu sa svim zakonima kao tehnološka firma, plaćao poreze i zapošljavao ljude. CarGo je na tržište uveo transparentnost, ali je takav CarGo model postao prepreka svima koji bi da nastave da love u mutnom. Zato je zakon o prevozu promenjen samo kako bi se zaustavio razvoj CarGo-a", rekao je Guberinić posle predaje krivične prijave.

Ocenio je da su od novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju "interes imali samo ministarka Mihajlović i njeni pojedini pomoćnici jer su, dok su pokušavali da ugase domaći CarGo, podsticali ulazak inostranih kompanija koje iznose novac iz semlje".

"Uz sve to, istovremeno se gleda blagonaklono na vršenje krivičnih dela od strane taksi kartela. Ali, ne još zadugo", rekao je Guberinić.
 
Direktor CarGo je dodao da su ministarki juče na poklon uručili kovertu sa Forbsovom listom, ali da će "današnji poklon morati da bude uručen preko ovlašćenog službenog lica".

"Pozivam Više javno tužilaštvo da sprovede temeljnu istragu zasnovanu na načelu nulte tolerancije na korupciju i da prikupi dokaze kako bi pred nadležnim sudom pokrenuo krivični postupak protiv prijavljene Mihajlović uz zahtevanje najstrože moguće kazne. U Srbiji niko ne sme da bude zaštićen od istrage", rekao je Guberinić.

Kompanija CarGo podnela je ranije dve krivične prijave protiv Zorane Mihajlović – u martu ove godine zbog indicija o zloupotrebi službenog položaja i u avgustu zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika.

Mihajlović: Nema razlike izmedju CarGo i divljih taksista

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da nema "nikave rupe" u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, već da postoji jedna kompanija, CarGo koja ga ne poštuje, već obavlja taksi prevoz nelegalno, saopštio je njen Kabinet.

Ona je, kako se navodi, rekla da ta kompanija radi na divlje i da izmedju divljih taksista i nje nema razlike.

"Priča oko taksista i CarGoa i izjave svih ostalih aktera pretvorene su u špansku seriju, a rešenje je vrlo jednostavno i staje u sam početak jedne epizode, zakon mora da se poštuje", rekla je Mihajlović.

Ona je, na pitanje novinara na "Belgrade Food Show" da prokomentariše stav premijerke Ane Brnabić da to što radi kompanija CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa u njemu, rekla da je loše što se zaklanjanjem iza priče o poštovanju zakona pravi priča da postoji neki sukob u Vladi.

"Ja nisam u sukobu sa premijerkom Anom Brnabić, ukoliko je ona u sukobu sa mnom onda to može da znači da je ona za nepoštovanje zakona, a ja duboko verujem i sigurna sam da to nije tačno", kazala je Mihajlović.

Dodala je da je zakon potpisala predsednica Vlade, izglasali su ga poslanici i na kraju potpisao predsednik Republike.

"Priča o rupama u zakonu znači da bi svako od nas to mogao da uradi, lekari bi mogli da naprave udruženje i da pružaju uslugu prevencije bolesti, a da li će vas lečiti nadrilekar ili lekar bez licence, to niko ne zna. Ugostitelji mogu da naprave udruženje i da pružaju uslugu doručka, ručka i večere, a ko će vam kuvati ne znamo", rekla je ona.

Istkala je da "to nije rešenje, već je rešenje poštovanje zakona".

"Morate da se registrujete, da znamo ko ste, da izdajete fiskalne račune i još mnogo toga", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da ne štiti taksiste i da je nedopustivo šta se dešava na ulicama grada, ali i da ne napada CarGo, već traži da svi poštuju zakon.

"Ako hoćemo da menjamo zakon, hajde, ali dok je na snazi mora da se poštuje", kazala je Mihajlović.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.