AAA

DRUšTVO | 15.10.2019 17:45 > 15.10 17:45

Djordjević: Obeležavanjem Medjunarodnog dana slepih doprinosimo njihovoj boljoj inkluziji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je danas da se obeležavanjem Medjunarodnog dana slepih, doprinosi inkluziji tih osoba u život šire društvene zajednice i promovišu njihova prava, saopštio je njegov kabinet.

On je na svečanoj akademiji povodom proslave 70 godina rada i postojanja Saveza slepih Vojvodine, koja je organizovana danas, na Medjunarodni dan slepih, rekao da je protekle dve godine, saradnja Ministarstva za rad i Saveza koji okupljaju slepe i slabovide osobe sa invaliditetom bila izuzetno dobra.

"Jedan od značajanih partnera Ministarstva u kreiranju politike usmerene ka zaštiti prava i unapredjenju položaja osoba sa invaliditetom je Savez slepih Srbije, organizacija sa dugom tradicijom, koja broji oko 12.000 slepih i slabovidih lica svih uzrasta", rekao je Djordjević.

Istakao je da je resor kojim rukovodi prvi put 2017. godine zauzeo stav o prioritetnom finansiranju projekata udruženja osoba sa invaliditetom sa ciljem poboljšanja prostorno-tehničkih uslova za rad saveza i udruženja.

"Ministarstvo je u 2019. godini za potrebe realizacije programa namenjenih unapredjenju položaja slepih i slabovidih osoba odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 34 miliona dinara, dok je u 2018. godini odobreno ukupno 32,3 miliona dinara", rekao je on.

Podsetio je na realizovane strateške projekte u oblasti pristupačnosti u periodu od 2017. godine do 2019. kada je postavljena zvučna signalizacija na 56 raskrsnica na 503 semafora u svih 17 gradskih opština, čime je Beograd prvi grad u Evropi koji je omogućio samostalno kretanje svim slepim i slabovidim osobama.

Opremljena je, kako je rekao i biblioteka za slepe osobe "Dr Milan Budimir", najveća ustanova tog tipa na Balkanu, u kojoj se, izmedju ostalog, obavlja i digitalizacija i konvertovanje zvučnih knjiga i materijala.

On je kazao da je za opremanje ove biblioteke opredeljeno 14 miliona dinara i to za nabavku dva štampača na Brajevom pismu, opremanje multimedijalne sale i rekonstrukciju elektro instalacija, renoviranje magacina za smeštaj Brajevih knjiga i konvertovanje sadržaja biblioteke u mp3 format.

Djordjević rekao da su postavljenje taktilne table u spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu na kojim su na Brajevom pismu ispisane osnovne informacije o objektima, čime je slepim i slabovidim licima omogućena dostupnost i upoznavanje kulturnog dobra i kupljeni muzički instrumenti i oprema za potrebe umetničkog društva "Svetislav Andjelić".

On je rekao da je obezbedjen softver, odnosno sintetizator govora za android mobilne telefone koji slepim i slabovidim osobama omogućava da na najkvalitetniji način koriste mobilni telefon.

Podsetio je i da su prvi put izvršene adaptacije, rekonstrukcije i opremanja objekata koje koriste udruženja koja okupljaju slepe i slabovide osobe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.