AAA

DRUšTVO | 18.10.2019 17:30 > 18.10 17:30

Krkobabić: Posebne mere za rubna područja Srbije, poput Crne Trave


Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Crnoj Travi da za rubna područja Srbije, poput Crne Trave, država mora da primenjuje specifične mere kako bi stimulisala ljude da žive u tim krajevima."Moramo učiniti sve da mladi, ukoliko ih ima, opstaju, ali i da ljudi iz okruženja i drugih delova Srbije dolaze da se ovde nastane. To ćemo učiniti ukoliko im dodeljujemo kuće, poljoprivredna gazdinstva i ukoliko ih na neki način posebno stimulišemo", istakao je Krkobabić.

On je naveo da u privredi u rubnim područjima mora da bude prisutan princip pozitivne diskriminacije, a to znači umanjenje poreza na dodatu vrednost i ukidanje svih taksi i nameta.

"Koncept predsednika Srbije Aleksandra Vučića o takozvanom kosovskom dodatku apsolutno je primenljiv i ovde, za ljude u poljoprivredi i upravi i odredjena socijalna pomoć za penzionere koji ovde žive", naglasio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, porazna je činjenica da se na području Crne Trave godišnje rode dva deteta, a umre 50 stanovnika.

"Moramo da verujemo predsedniku opštine Crna Trava kada kaže da za deset godina na području ove opštine neće biti ljudi. Čovek je ovde najveća dragocenost i mi to moramo da shvatimo. Ukoliko ne shvatimo imaćemo pustu zemlju", rekao je Krkobabić.

Kako je kazao Krkobabić, Vlada Srbije je spremna da u narednoj godini "stavi na noge" dve zadruge u Crnoj Travi i tako pokrene poljoprivredna gazdinstva, kojih u 24 naseljena mesta te opštine ima svega 50.

"U naredne tri godine Vlada Srbije uložiće značajna sredstva kako bi oživela 100 sela koja predstavljaju gravitacione centre na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Namera nam je da u tim selima unapredimo putnu infrastrukturu, izgradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, obnovimo Domove kulture i od njih napravimo multifunkcionalne centre u kojima će se mladi okupljati", izjavio je Krkobabić.

On je dodao da selo Gradska, u opštini Crna Trava, zadovoljava kriterijume Geografskog instituta da se može nazvati gravitacionim centrom.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević rekao je da opština Crna Trava trenutno ima na svom području svega 1.200 stanovnika, a od tog broja je 80 dece predškolskog i školskog uzrasta.

Blagojević je dodao da je pre dvadesetak godina Crna Trava imala u školskim klupama preko 1.000 učenika.

"Svako dete za nas predstavlja uspeh i nadu u opstanak Crne Trave. Moramo da stvorimo uslove za sve one koji žele da ovde dodju. Vlada Srbije mora da napravi poseban program za nerazvijena područja, jer jedino tako ta područja mogu da opstanu", izjavio je Blagojević.

Kako je kazao Blagojević ove godine se u Crnu Travu iz Smedereva doselila jedna porodica sa petoro dece, a ove godine se očekuje dolazak još dve porodice.

"Naša je ideja da uz pomoć države otkupimo stanove i besplatno ih ustupimo porodicama koje imaju dvoje ili više dece. U stambenim zgradama u Crnoj Travi je na prodaji desetak stanova, a cena kvadrata je od 270 do 300 evra. Za 10.000 evra možemo da obezbedimo smeštaj jedne porodice", rekao je Blagojević.

Krkobabić i članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije danas su posetili školu "Aleksandar Stojanović" i pogon za preradu voća i šumskih plodova u selu Gradska, kao i porodicu Katarine i Gorana Djordjevića koja se ove jeseni iz Smederava doselila u Crnu Travu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.