AAA

DRUšTVO | 24.10.2019 17:30 > 24.10 17:33

U Srbiji 'švajcarski model' za penzije - predložila Vlada

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila Narodnoj skupštini na usvajanje.
U saopštenju Vlade je navedeno da će, po "švajcarskom modelu", penzije počev od 1. januara 2020. godine biti uskladjivane "u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada, bez poreza i doprinosa".

Penzije će se uskladjivati na osnovu podataka "organa nadležnog za poslove statistike" o kretanju prosečne zarade i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, počev od  juna prethodne kalendarske godine.

Pored toga, Vlada Srbije je danas donela odluku o otvaranju konzulata Srbije u Ber Ševi u Izraelu i za počasnog konzula postavila Aleksandra Nikolića.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o meteorologiji kojim se ta oblast uskladjuje s praksom EU, i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala.

Na današnjoj sednici donete su i odluke o nagradama za osvojene zlatne i srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskom stonom tenisu i za bronzane na Svetskom prvenstvu u rvanju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.