AAA

DRUšTVO | 07.11.2019 17:45 > 07.11 20:02

Pašalić u Nišu: Neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana (VIDEO)


Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas u Nišu da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana.

Pašalić je to objasnio time da je protok ljudi i roba, i uopšte komunikacija izmedju zemalja regiona na tom nivou da, kako je rekao," često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako se to uradi u saradnji ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava".

"Mnogo je primera za to, a najnoviji je slučaj porodice Burmazović. Ono što se nije videlo je izuzetna i velika saradnja izmedju ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi srećni", rekao je Pašalić na konferenciji koja je okupila zaštitnike gradjana balkanskih zemalja.

On je kazao da ima primera da je više meseci, nekada i više godina postojao problem gradjana u inostranstvu, a saradnjom zaštitnika gradjana problem je rešen za manje od mesec dana.

"Gradjani Srbije za 10 godina postojanja institucije zaštitnika gradjana nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnošću da ta svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika gradjana. Otuda i stalni kontakt sa gradjanima, obilazak mesta u Srbiji i osnivanje hitne službe koja omogućava da se reaguje momentalno kada problem iskrsne", izjavio je Pašalić.

On je podsetio da je institucija zaštinika gradjana u proteklih 19 meseci realizovala projekat "Povećanje dostupnosti Zaštitnika gradjana gradjanima koji žive u unutrašnosti Srbije", koji se posebno bavio problemima nacionalnih manjina.

"Najčešće se zaštita prava nacionalnih manjina svodi na zaštitu prava upotrebe jezika, pisma i na zaštitu prava školovanja na maternjem jeziku. Kroz projekat smo ušli mnogo dublje u onaj problem koji se tiče imovinskih prava, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već svih gradjana", izjavio je Pašalić.

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović istakao je na skupu da su problemi kršenja ljudskih prava zemalja u regionu skoro identični.

"U toku godine u BIH imamo preko 3.500 pisanih žalbi, a najveći broj odnosi se na postupanje pravosudja. Veliki broj žalbi odnosi se na postupanje organa uprave i birokratizaciju. Na žalost, svedoci smo da su svim zemljama prava dece česti problem, kao i diskriminacija i mobing", naglasio je Mitrović.

On je dodao da je dobro što nema sistemskog kršenja ljudskih prava.

Tokom dvodnevne konferencije ombudsmani iz regiona govoriće o svojim iskustvima o dostupnosti svojih institucija gradjanima, o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, o monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji i o jačanju ustanove zaštitnika gradjana u skladu s Venecijanskim principima.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.