AAA

DRUšTVO | 12.11.2019 17:35 > 12.11 17:35

Djukić Dejanović: Srbija napredovala u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja


Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović rekla je danas u Najrobiju da je Srbija u poslednjih 25 godina "značajno napredovala u oblasti očuvanja i unapredjenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja".

"U skladu sa Nacionalnim programom za očuvanje i unapredjenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja, Strategijom podsticanja radjanja i Nacionalnom strategijom za mlade, Vlada Republike Srbije će nastaviti rad na poboljšanju uslova za planiranje porodice", rekla je ministarka i dodala da obuka o reproduktivnom zdravlju mora biti dostupna svima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Djukić Dejanović je u govoru na Samitu povodom 25 godina od Medjunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (ICPD) u Najrobiju, rekla da se posebno radi na unapredjivanju usluga namenjenim adolescentima, omladini i marginalizovanim grupama.

Ona je dodala da se Vlada Srbije bavi i sprovodjenjem aktivnosti za okončanje rodno zasnovanog nasilja, uz posvećenost razvijanja svih vrsta podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Samit u Najrobiju okupio je preko 6.000 učesnika iz čitavog sveta, uključujući šefove država i vlada, državnih službenika visokog nivoa, poslanika, istraživača, predstavnika civilnog društva i predstavnika privatnog sektora. Očekuje se da će se oni u naredna tri dana obavezati na donošenje i sprovodjenje inicijativa kako bi se dostigli ciljevi istaknuti i u Programu akcije donetom 1994. u Kairu, piše u saopštenju.

Na Medjunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju (ICPD) 1994. godine u Kairu je 179 zemalja potpisalo Program akcije koji je doneo suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja u vezi sa stanovništvom i razvojem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.