AAA

DRUšTVO | 19.11.2019 14:50 > 19.11 14:50

Regionalna platforma zatražila prekid pritisaka na televiziju N1 i njene novinare i urednike

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas pritiske i zastrašivanja kojima su izloženi televizija N1 i njeni urednici i novinari, Jugoslav Ćosić i Miodrag Sovilj, i optužila državne zvaničnike i provladine medije da stoje iza toga.

"Predsednik Aleksandar Vučić, njegovi bliski saradnici i prorežimski mediji redovno napadaju N1 televiziju šireći dezinformacije o njoj čime podstiču neprijateljsko okruženje za novinare. Od početka 2019. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije je zabeležio 27 incidenata uperenih protiv N1 i njihovih novinara, uključujući dva fizička napada i tri verbalne pretnje", navodi se u saopštenju.
Platforma je kao vrste pritisaka navela i javno zastrašivanje i etiketiranje, kampanje blaćenja, ali i distribuciju letaka koji impliciraju da je N1 strani medij, a Ćosić "plaćeni kosovski lobista".

Dodaje se da je poslednji talas javnih napada označio Miodraga Sovilja kao glavni razlog za prijem u bolnicu Aleksandra Vučića.

"Situacija je izmakla kontroli sada se novinar koji se usudio da postavi pitanja od javnog interesa javno krivi za pogoršanje zdravlja predsednika", rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Regionalna platforma je podržala NUNS u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu medija i pozvala najviše zvaničnike da svojim primerom i ponašanjem zaustave dalje širenje dezinformacija o N1, njihovim novinarima i svim drugim medijima koji izveštavaju u javnom interesu.

"Nadležni organi treba da istraže sve oblike zastrašivanja, osiguraju da počinioci budu adekvatno kažnjeni i time obeshrabre nove napade i pritiske na novinare i medije. Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih gradjana", dodaje se u saopštenju.

Platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.