AAA

DRUšTVO | 02.12.2019 16:25 > 02.12 16:25

Zaštitnik gradjana o nizu problema osoba sa invaliditetom u Srbiji


Uoči Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, republički ombudsman Zoran Pašalić je danas izjavio da su problemi tih osoba u Srbiji niska stopa zaposlenosti i neadekvatan sistem usluga i servisa socijalne zaštite i podrške.Kancelarija zaštitnika gradjana je saopštila da je Pašalić rekao da pritužbe gradjana pokazuju da osobe s invaliditetom u Srbiji imaju probleme i pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju, zbog čega je njihov materijalni status većinom nezadovoljavajući.

Po "neodržavanim pešačkim stazama i fizički često nedostupnim institucijama", rekao je Pašalić, vidi se da je "problem i pristupačnost, a ona je jedan od osnovnih preduslova za puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života".
Zaštitnik gradjana je rekao i da "sistem usluga i servisa podrške osobama sa invaliditetom i starijima i dalje nije adekvatan i dovoljno razvijen" u Srbiji.

Pašalić navodi da zato u redovnim godišnjim izveštajima upućuje preporuke nadležnim organima, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da obezbedi finansijski održiv sistem usluga i servisa podrške osobama sa invaliditetom.

Zaštitnik građana ukazuje da je neophodno da organi nadležni za vodjenje i ažuriranje biračkih spiskova i za sprovodjenje izbora obezbede uslove da bi osobe s invaliditetom nesmetano ostvarivale izborno pravo i pravo na neposredno izjašnjavanje i odlučivanje.

Pašalić podseća da je, u saradnji s Timom Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i sa Stalnom konferencijom gradova i opština, 2016. godine ustanovio godišnju nagradu za doprinos lokalnih samouprava razvoju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.