AAA

DRUšTVO | 05.12.2019 13:10 > 05.12 13:35

Koka-kola u promociji nauke i reciklaže na 13. Festivalu nauke (VIDEO)

  • foto: Represent/Nebojša Dimić
  • foto: Represent/Nebojša Dimić
  • foto: Represent/Nebojša Dimić

Kompanija Koka-kola (Coca-Cola) predstavila je danas, na 13. Festivalu nauke na Beogradskom sajmu, interaktivnu postavku "Coca-Cola Reshape", koja je inspirisana misijom Apolo 11, čija je posada pre 50 godina prvi put sletela na Mesec.

"Postavka je inspirisana najfascinantnijim momentom u istoriji čovečanstva sletanjem čoveka na Mesec. Postavka predstavlja repliku komandnog modula svemirskog broda Apolo 11, iz koga će posetioci moći istraže planete i galaksije, kao i osam metara visoku lansirnu lampu, poznatu kao 39A, gde će posetioci Festivala moći da se recikliraju iskorišćene limenke", kazala je vodja projekta Koka-kole Milica Vukojčić.

Dodala je da je pripemljena i specijalna izložba "Uvek recikliraj", koja svemirskoj priči daje edukativni karakter kada je reč o podizanju svesti o očuvanju planete, a pre svega korišćenju aluminijuma i značaju reciklaže ambalažnog otpada za životnu sredinu.

"Zbog toga ulažemo u to da sva naša pakovanja do 2025. postanu reciklabilna. Pored toga, do 2030. godine naš cilj je da pomognemo skupljanje i recikliranje svih količina flaša i limenki koje prodamo na tržištu", rekla je Vukojičić.

Istaknuto je i da se aluminijum od koga se prave limenke Koka-kole može reciklirati bezbroj puta, kao i da je svaka limenka već sada napravljena od 15 do 25 odsto recikliranog aluminijuma, ali i da se od istog materijala mogu praviti svemirski brodovi, poput Apola 11.

Postavku na Festivalu nauke čini i sedam jedinstvenih limenki Koka-kole izradjene delimično od recikliranog aluminijuma koji dolazi od svemirskih brodova, a koje su posvećene srpskim inženjerima Milojku Vučeliću, Davidu Vujiću, Slavoljubu Vujiću, Milisavu Šurbatoviću, Danilu Bojiću, Petru Gajiću i Pavlu Dujiću, poznatim i kao "Srpskih Apolo 7", koji su dali doprinos uspehu misije Apolo 11.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.