AAA

DRUšTVO | 11.12.2019 15:55 > 11.12 18:18

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg ličnost godine magazina Tajm


Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg proglašena je danas za ličnost 2019. godine američkog magazina Tajm (Time).
 
Časopis je stavio nju na naslovnu stranu sa natpisom Greta Tunberg Moć mladih.

Šesnastogodišnja Švedjanka je najmladja osoba koju je taj časopis proglasio za Ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija En-Bi-Si (NBC).

"Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret", rekao je Felsental.

Napuštajući Konferenciju UN o klimi u Madridu gde se danas obratila pregovaračima Tunberg je rekla za AP da je "malo iznenadjena" Tajmovim priznanjem, koje je posvetila svim mladim aktivistima.

Ona je rekla da se nada da će konačno biti shvaćene poruke hitnosti koje ona i drugi aktivisti žele da prenesu, da vlade treba drastično da povećaju napore u borbi protiv klimatskih promena. Rekla je da se promenilo iskustvo poslednjih 15 meseci, od solo demonstranta ispred švedskog pralmenta do obraćanja svetskim vodjama u Generalnoj skupštini UN.

"Mislim da život ima mnogo veće značenje sada kada imam nešto da radim što utiče na ljude," rekla je Tunberg u telefonskom intervjuu. Rekla je da planira sad da ode kući u Švedsku za malo odmora tokom praznika. "Ako nemate predahe nećete moći da nastavite", rekla je ona.

Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljadjih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala sada svetski prepoznatljiv znak na kome je pisalo "školski štrajk za klimu", prenosi Tajm.

Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine djaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širom Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret "petak za budućnost".

Fesental je rekao da Tunberg predstavlja širi generacijski pomak u kulturi u kojoj mladi ustaju za ono što veruju od Hongkonga do Čilea, i da je ona "otelotvorenje aktivizma mladih".

"Za oglašavanje uzbune o predatorskom odnosu čovečanstva prema jedinom domu koji imamo, za donošenje rascepkanom svetu glas koji prevazilazi razna porekla i granice, za pokazivanje svima nama kako bi moglo da izgleda kada nova generacija vodi, Greta Tunberg je Ličnost godine Tajma", naveo je taj list danas na svom vebsajtu.

Časopis je sinoć objavio uži spisak od pet nominovanih za to priznanje na kome su pored Tunberg bili i predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, anonimni zvaničnik CIA koji je odgovoran za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika, i neumorni prodemokratski demonstranti u Hongkongu.

Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na dogadjaje godine, na bolje ili na gore.

Prošle godine za Ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući Džamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.