AAA

DRUšTVO | 13.12.2019 18:15 > 13.12 18:15

SMATSA: Bezbednost u vazdušnom saobraćaju nije bila ugrožena


Menadžment Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA saopštio je danas da su inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije vanrednim nadzorom utvrdili da ne postoje indicije da je bezbednost u vazdušnom prostoru Srbije bila ugrožena, a do istog zaključka došla je i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Menadžment SMATSA je reagujući na navode dela Sindikata kontrole letenja koji je, kako se navodi, tvrdio da je bezbednost bila ugrožena, istakao da je utvrdjeno da nije bilo kršenja Zakona o vazdušnom saobraćaju Srbije, kao ni internih procedura u vezi sa radnim vremenom i opterećenjem kontrolora.
"Podsećamo da je SMATSA, u skladu sa medjunarodnom i domaćom regulativom, pod stalnim nadzorom vazduhoplovnih vlasti Srbije i Crne Gore, kao i medjunarodnih institucija. Primera radi, u toku 2019. godine Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavio je preko 100 redovnih inspekcija u SMATSA", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da prilikom tih inspekcija nije identifikovan nijedan dogadjaj koji bi imao za posledicu ugrožavanje bezbednosti.

"Uredjaji i sistemi koje koristi SMATSA su, bez izuzetka, najnovije generacije i konstantno se vrši njihova modernizacija i dogradnja. Sa ponosom ističemo da je SMATSA u poslednjih nekoliko godina u vrhu evropskih kontrola letenja upravo po ostvarenim bezbednosnim indikatorima, generiše najmanje kašnjenje vazduhoplova, kao i najmanje restrikcije saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Menadžment SMATSA je istakao da neće dozvoliti da se navedenim činjenicama poigrava grupa neodgovornih pojedinaca, čineći pri tom ogromnu štetu SMATSA, korisnicima usluga, osnivačima i zaposlenima.

Iz uprave SMATSA najavili su da će protiv odgovornih za uznemiravanje javnosti i iznošenje neistina biti pokrenute mere u skladu sa zakonom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.