AAA

DRUšTVO | 18.12.2019 08:50 > 18.12 08:50

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović pritvoren u Abu Dabiju

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan je na aerodromu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde mu je saopšteno da je na crnoj listi i da ne može da udje u zemlju, već da će biti deportovan nazad u Srbiju.

Dojčinović je trenutno u Etihadovom avionu na letu za Beograd, a na aerodrom u Abu Dabiju doleteo juče oko 20 časova direktnim letom iz Beograda i tada su ga službenici na pasoškoj kontroli zadržali i uzeli mu pasoš, navedeno je na sajtu mreže KRIK.
Dojčinović je rekao da su ga nakon toga odveli u deo aerodroma gde se nalazi policija, tamo mu uzeli otiske prstiju, slikali ga i napravili fajl.

"Zatim su me ostavili da čekam pod nadzorom i tak nakon pet sati čekanja rekli da ću ujutro biti deportovan u Srbiju", kaže Dojčinović.

On je naveo da je ukupno 12 sati proveo pod nadzorom policajaca koji su mu kratko saopštili da je na crnoj listi i da moraju da ga vrate nazad. Dojčinović je zatim pod pratnjom ukrcan na jutarnji let, bez jasnog obrazloženja.

"Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje", rekao je Dojčinović

Dojčinović je danas u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i to na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Urednik KRIK-a bio je u sličnoj situaciji i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju.

Tada je trebalo da studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu, ali je umesto toga ceo dan proveo u pritvoru i zabranjen mu je ulaz u ovu zemlju do 2020. godine, piše KRIK.

Dojčinović nikada nije dobio objašnjenje od ruskih vlasti za ovaj slučaj, iako ga je zvanično tražio više puta, a jedini odgovor poslala mu je ruska tajna služba FSB, koja je u pismu navela da Dojčinovića smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje.

"Za razliku od Rusije ovde su bili ljubazniji prema meni. Nisam završio u pritvoru, pustili su me da uz njihovu pratnju odem da kupim hranu", rekao je Dojčinović.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije i koji su višestruko nagrađivani za svoj rad.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.