AAA

DRUšTVO | 20.12.2019 13:15 > 20.12 13:15

Istraživanje: Pad poverenja u ombudsmana Srbije

Pravni savetnik Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Filipović je danas izneo da je istraživanjem o radu ombudsmana Srbije utvrdjeno da od 2016. godine opada "poverenje u tu instituciju".

Smanjuje se broj rešenih predmeta, a povećeva broj predmeta koji se prebacuje iz godine u godinu, dok se ujedno povećeva broj zaposlenih u toj službi, kazao je on u Beogradu na konferenciji "Zaštitnik gradjana u kontekstu evropskih integracija" koju je organizovao JUKOM.
Po rečima Filipović i dalje postoji problem odbacivanja velikog broja pritužbi zbog nenadležnosti što znači da gradjani nedovoljno poznaju nadležnosti zaštitnika gradjana.

"Zaštitnik gradjana je 2016.godine rešio 78 odsto tužbi, taj broj je pao 2017. godine (32 odsto) i u 2018. godini taj broj je negde na 39 odsto pritužbi", naveo je on.

Osnivač JUKOM-a Stevan Lilić naglasio je da je ombudsman zaštitnik prava gradjana, a "ne zaštitnik gradjana uopšte".

"Svaki uspešan sistem ima jednu vrstu sistema za automatsku korekciju  disfunkcije to ombudsman treba da bude", ocenio je Lilić.

Kazao je da ombudsman "naravno da može" uticati na pravosudje, ali treba proceniti "da li treba ili ne treba".

Iako su o tome mišljenja različita, "ipak moramo da se opredelimo da ne treba", kazao je osnivač JUKOM-a i naveo da je izvorno ombudsman trebalo da bude "kontrolor uprave, a ne sudova".

Po rečima Lilića, republički ombudsman jeste pokazao "znake institucionalnog života", ali "prekasno".

"On je od Ministarstva unutrašnjih polova tražio da se utvrde činjenice vezane za rešavanje slobode, odnosno kućnog pritvora, uzbunjivača u Valjevu, a on je u medjuvremenu pušten", kazao je Lilić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.