AAA

DRUšTVO | 20.12.2019 14:05 > 20.12 14:12

Ministarstvo poljoprivrede Srbije upozorilo putnike na zabranu unošenja biljaka, voća i povrća u EU

Ministarstvo poljoprivrede Srbije apelovalo je danas na gradjane koji putuju u zemlje Evropske unije (EU) da poštuju nova pravila Unije koja zabranjuju unošenje biljaka i biljnih proizvoda.

Zabrana obuhvata i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu, ukoliko za njih nije izdat fitosanitarni sertifikat.

Na sajtu Ministarstva piše da se za sada bez fitosertifikata mogu unositi samo banane, ananas, kokos, urme i "malajsko drvo 'Durio zibethinus'".

Dok EU ne utvrdi izuzetke od zabrane, za "male količine" biljaka i biljnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede Srbije moli gradjane da poštuju zabranu Evropske komisije.

U skladu s novim propisima EU koji uspostavljaju "novi režim zdravlja bilja", a stupili su na snagu 14. decembra, na teritoriju EU zabranjeno je unošenje "svih vrsta regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući i plodove voća i povrća u ličnom prtljagu putnika, osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat".

Najavljeno je da se ta zabrana neće odnositi na "male količine bilja i biljnih proizvoda" koje Evropska komisija bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Ministarstvo poljoprivrede Madjarske je medjutim već saopštilo da nije potreban fitosanitarni sertifikat za unošenje u Madjarsku do pet kilograma voća i povrća u ličnom prtljagu.

Fitosanitarne preglede pošiljki bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS), po zahtevu stranki.

U slučaju potrebe izdavanja fitosanitarnih sertifikata fizičkim licima gradjani se mogu obratiti najbližoj poljoprivrednoj službi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.