AAA

DRUšTVO | 09.01.2020 11:20 > 09.01 13:18

Ministarstvo osudilo naslovne strane tabloida, očekuje brzu reakciju tužilaštva. UNS: Grubo kršenje dostojanstva maloletne žrtve. NUNS: Sankcionisati kršenje zakona i etičkih normi

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju "dno medijskog nemorala i bestidnosti" i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

"Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su predjene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala", navodi se u saopštenju.

Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Novaković (Savet za štampu): Objavljivanje detalja o otmici je slučaj za tužilaštvo

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

"Reč je i o ozbiljnoj povredi Kodeksa. Novinari su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve, a naročito dece. Detalji su objavljeni bez ikakvog obzira prema devojčici i to je svakako skandalozno", kazala je Novaković za agenciju Beta.

Novaković je podsetila Savet za štampu ne može da reaguje dok slučaj ne bude prijavljen i dodala da se nada da će prijava brzo stići.

"Reagovali smo prošle nedelje na objavljivanje fotografija žrtve, i mislili smo da je to najgore što može da se dogodi", rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će Ministarstvo kulture i informisanja uzeti u obzir takvo pisanje novina prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, ona je kazala da je, i do sada, Ministarstvo uzimalo u obzir presude Saveta za štampu i da sredstva nije dodeljivalo medijima koji su kršili Kodeks.

"Ali ostaju gradovi, pokrajine, opštine i 150 lokalnih samouprava koje daju novac takvim medijima", istakla je Novaković.

UNS: Grubo kršenje dostojanstva i privatnosti maloletne žrtve

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane "Srpskog telegrafa" i "Informera" kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osudjivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Na naslovnim stranama "Srpskog telegrafa" i "Informera" objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je za UNS da će Ministarstvo kulture zbog naslovnih strana tih listova, koje zaslužuju osudu, podneti prijave tužilaštvu.

Kazao je da one ne mogu biti opravdane interesom javnosti i da su nedopustive u osetljivoj situaciji.

UNS je podsetio da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se "opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja", a Kodeksom novinara Srbije da je novinar "dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina".

NUNS pozvao da se sankcionišu dnevne novine koje su objavljivali detalje o otmici devojčice

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim dnevnim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

U saopštenju, NUNS je pozivao nadležno tužilaštvo da protiv tih novina preduzme odgovarajuće sankcije jer su "najgrublje" prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima kojim se nalaže da se "opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja".

Udruženje je podsetilo da su tim tekstovima novina, "poznatih po upornom nepoštovanju novinarske etike", grubo prekršili i Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Pozvali su i Ministarstvo kulture i informisanja da javno osudi sramnu uredjivačku politiku tih novina i u skladu sa svojim nadležnostima podnese prijave tužilaštvu zbog skandaloznog kršenja zakona.

Izvinjenje redakcije "Srpskog telegrafa"

Redakcija dnevnih novina "Srpski telegraf" uputila je danas izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije "nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi.

"Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje", navedeno u saopštenju koje je potpisao glavni urednik "Srpskog telegrafa" Milan Ladjević.

Navodi se da će Srpski telegraf nastaviti da izveštava o tom zločinu, tražeći doživotnu kaznu zatvora za osumnjičenog Jovanovića.

"Zahvaljujemo se delu javnosti što nam je svojim dobronamernim kritikama skrenuo pažnju kako bi i ubuduće poveli računa kad su u pitanju ovakve teme. Takodje, ovim putem izražavamo žaljenje što pojedinci pokušavaju politički da lešinare, koristeći ovaj tekst za političku kampanju, i to oni oličeni u Savezu za Srbiju", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.