AAA

DRUšTVO | 22.01.2020 13:55 > 22.01 13:55

Zahtev za promenu uredjivačke politike RTS predat toj medijskoj kući

Zahtev za promenu uredjivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS), koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice, predat je danas toj medijskoj kući, saopštio je novinarima naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.Tim dokumentom, izmedju ostalog, zahtevaju da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje novu emisiju koja će na "objektivan način razmatrati sve afere: od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera 'Djilasovih miliona' i odnosa Boška Obradovića prema ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji".

Prvanović je ocenio da RTS ne sprovodi zakon o javnom informisanju i javnom servisu, te da ta medijska kuća obmanjuje i dezavuiše javnost i dodao da zemlja ne može da bude civilizovana dok se ne suoči sa problemima poput cenzure.
"Ovi zahtevi ne predstavljaju podršku strankama, već štite interese gradjana. Pozivamo sve stranke da kažu da li podržavaju naše zahteve, a ako prećute smatraćemo da zahteve ne podržavaju. Takodje, pozivamo novinarska udruženja da izjasne, kao i novinare javnog servisa. Znamo da medju njima ima profesionalaca", istakao je Prvanović.

Naveo je da očekuje da, nakon što se akademska zajednica konkretnije angažovala, gradjani stanu na njihovu stranu.

Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković ocenio je da su medijske slobode u Srbiji loše i podsetio na izveštaj Reportera bez granica, prema kojem je Srbija zabeležila pad od 14 mesta i, pored Crne Gore, najlošije je rangirana na Balkanu.

"Pre pet godina gledao sam prilog na RTS-u u kojem ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvara most i smeška se. Posle nekog vremena taj snimak je izašao sa tonom u kojem se čuje kako narod skandira: 'lopovi, lopovi'", rekao je Tošković.

Dodao je da se na javnom servisu prave liste nepoželjnih ličnosti koje su učestvovale na protestima, medju kojima su glumci i aktivisti Branislav Lečić i Branislav Trifunović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.