AAA

DRUšTVO | 24.01.2020 18:55 > 24.01 19:21

Otkrivena spomen ploča Jeleni Kon, dobročiniteljki i žrtvi Novosadske racije (VIDEO)

  • Foto: Kulturni centar Novog Sada
  • Foto: Kulturni centar Novog Sada

Na zgradi u kojoj se nalazi vrtić "Čarolija" u Novom Sadu danas je, poslednjeg dana manifestacije "Ledena tišina sećanje na žrtve Novosadske racije", otkrivena spomen ploča dobročiniteljki Jeleni Kon koja je nastradala u tom tragičnom dogadjaju.

Jelena Kon je zgradu u kojoj se sada nalazi "Čarolija" podigla u okviru najznačajnijeg humanitarnog udruženja u tom gradu posle Prvog svetskog rata "Kora hleba i dečje obdanište".

Na tabli koja je postavljena, na srpskom i engleskom jeziku, piše: "Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Kon da služi deci Novog Sada. Jelena Kon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine".

Direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Djurdjev rekao je da je zahvaljujući Jeleni Kon u tom gradu posle Prvog svetskog rata počelo da radi društvo "Kora hleba i dečje obdanište", koje se staralo o svim Novosadjanima i pomagalo im u oskudici u vreme tadašnje posleratne velike ekonomske krize.

Spomen ploča Jeleni Kon podignuta je na inicijativu Kulturnog centra Novi Sad i Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", a povodom obeležavanja 78. godišnjice od tog tragičnog dogadjaja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.