AAA

DRUšTVO | 24.01.2020 20:35 > 24.01 20:35

Na Kalemegdanu dočekana Kineska Nova godina


Svetlosnim spektaklom, vatrometom i tradicionalnom muzikom, na Кalemegdanu je uz prisustvo predstavnika ambasade Kine i Vlade Srbije dočekana Кineska Nova godina, "godina pacova".

Ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo zahvalila je svima koji su učinili da se Кinezi danas osećaju "kao kod kuće" i dodala da su bilateralni odnosi dve zemlje "sve jači".
"Godina Pacova je prvi znak u kineskom horoskopu i ova godina donosi početak za sve i zato svima želim da ti počeci budu uspešni i da nam donesu što bolju saradnju i prijateljstvo koje je već sada čelično", rekla je Čen Bo, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je Кinezima koji žive i rade u Srbiji da "nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da u Srbiji imaju svoj dom, svoje ognjište i svoje prijatelje".

"A svim Кinezima u Кini i na celom svetu želim uspešnu, srećnu i berićetnu Novu godinu, da sa svojom porodicom, svojom decom, svojim prijateljima, svojom zajednicom i čitavim svojim društvom nastave da žive u godinama velikog prosperiteta", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je saradnja u oblasti kulture zahvaljujući inicijativi "Pojas i put" osnažila "već dobre i postojeće odnose" Srbije i Кine i pružila priliku za "mnoge bogate sadržaje u kulturnoj razmeni".

"Od Кine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može da da našim kineskim prijateljima dragocena uputstva, iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i našeg istorijskog pejzaža", rekao je Vukosavljević.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže uživa popularnost u Кini i radi na kulturnoj razmeni dve zemlje.

Dogadjaju na Kalemegdanu prisustvovali su i ministar energetike Aleksandar Antić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.