AAA

DRUšTVO | 25.01.2020 10:25 > 25.01 10:25

Severna Makedonija potpisuje ugovor za oklopna vozila sa Pentagonom

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije pripremilo je potpisivanje ugovora sa Pentagonom za prvu tranšu od 33 laka američka oklopna borbena vozila JLTV kompanije a već je najavljena i nabavka većih vozila Strajker.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, do 2028. godine planira se kupovina 249 takvih točkaša.
Makedonska vlada i parlament odobrili su krajem prošle godine ulazak u proces nabavke 33 JLTV kroz medjuvladin aranžman, a prema proceduri direktne prodaje Pentagon je prethodno ponudio vozila sa alatom i priborom za oko 11 miliona dolara.

Prema dugoročnom planu razvoja oružanih snaga do 2028. godine, Ministarstvo odbrane Severne Makedonije formiralo je Integrisani projektni tim za nabavku oklopnih borbenih vozila točkaša.

Portal navodi da se prioritetom smatra nabavka tih vozila zbog razvoja ojačanog lakog bataljona koji će biti jedinica Severne Makedonije odredjena za učešće u misijama NATO.

"Američki proizvodjači od početka su u prednosti jer je najavljena donacija dela novca potrebnog za nabavku. Zato su kompanije iz te zemlje juna 2019. godine održale prezentaciju vozila u Severnoj Makedoniji. U oktobru su u uzvratnoj poseti SAD bili predstavnici integrisanog projektnog tima", navodi se u tekstu.

Na osnovnu analize ponuda severnomakedonsko ministarstvo odbrane je prihvatilo predlog da se nabave dva borbena vozila: JLTV kompanije Oškoš u kategoriji nosivosti četiri vojnika i vozač i Dženeral-dajnamiksov Strajker u konfiguraciji sa dva člana posade i odeljenjem od devet vojnika.

Pojedinačna cena osnovnog vozila je nešto više od 311.000 dolara odnosno 10,3 miliona dolara za sva 33 vozila. Rezervni delovi i podrška koštaju 306.000 dolara a kada se doda osnovni set za integraciju, administrativni i troškovi prevoza suma iznosi 11 miliona dolara za prvu tranšu.

Predvidjeni rok za primopredaju vozila je drugi kvartal 2021. godine.

"Deo troškova za makedonsku nabavku, obuku i održavanje JLTV i Strajkera biće finansiran kroz američku donaciju od 37 miliona dolara kroz program ERIP za zamenu ratne tehnike iz doba hladnog rata. Program je namenjen državama koje su u NATO ili su na putu za članstvo kao što je slučaj sa Severnom Makedonijom", dodaje portal Balkanska bezbednosna mreža.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.