AAA

DRUšTVO | 15.02.2020 00:00 > 15.02 11:14

U Srbiji se danas slavi 15. februar - Dan državnosti

U Srbiji se danas slavi 15. februar Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobodjenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti. Ceremonija obeležavanja praznika biće održana u Orašcu, a predvodiće je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupšine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Vence će položiti na spomenik voždu Djordju Petroviću Karadjordju u Arandjelovcu.

Najavljeno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima.

Dan ranije počasna jedinica Garde Vojske Srbije obavila je počasnu paljbu na Kalemegdanu a reprezentativni orkestar te jedinice izveo je promenadni defile po Knez Mihailovoj ulici.

Sretenje je kao državni praznik proglašen odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Selaković položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom Dana državnosti
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Selaković je venac, uz najviše državne i vojne počasti, položio u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-majora Ilije Todorova.

Selaković je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije zapisao u spomen knjigu da Srbija danas slavi svoju slobodu i nezavisnost i "one koji su pre 116 godina upalili plamen slobode i one koji su pre 185 godina utemeljili njenu nezavisnost i samostalnost".

"Na taj način ona čuva svest i sećanje o značaju ovih temeljnih vrednosti. Bez slobode nema Srbije. Bez nezavisnosti nema Srbije! Čuvajući slobodnu i nezavisnu Srbiju danas se borimo da ona bude ekonomski jača, politički sposobnija, vojno bezbednija i u svetu poštovanija. Samo takva Srbija garant je sreće i napretka svakom svom građaninu i svakom Srbinu ma gde živeo. Živela Srbija! Živeo srpski narod", napisao je izaslanik predsednika Srbije.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i u znak sećanja na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.