AAA

DRUšTVO | 28.03.2020 14:05 > 28.03 14:05

UNS: Tužilac u Zrenjaninu da odustane od gonjenja ekipe KTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu Mladena Vujina da odustane od daljeg krivičnog gonjenja ekipe zrenjaninske televizije KTV i upozorava da je već odredjivanje pritvora Danijelu Radiću i Robertu Bajtaiju i oduzimanje njihove kamere predstavljalo ozbiljno ugrožavanje slobode medija.

U saopštenju UNS-a se navodi da je to udruženje zadovoljno što je ekipa KTV-a puštena da se brani sa slobode nakon što joj je lokalno tužilaštvo odredilo pritvor u trajanju od 48 sati zbog navodnog narušavanja mera koje je ovaj grad proglasio zbog pandemije korona virusa.

Kako UNS podseća, policija je privela ekipu KTV-a koju su činili sin vlasnice ove televizije Danijel Radić, koji je i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, i snimatelj Robert Bajtai, kada su se vratili sa snimanja priloga o raspisivanju javnog nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je zakazano u vreme vanrednog stanja.

Kako je u zrenjaninskom tužilaštvu rečeno "Politici", televizijskoj ekipi KTV-a stavljeno je na teret da je "bez prethodnog poziva ovlašćenog predstavnika grada Zrenjanina, pristupila u prostorije Gradske uprave, te zatim odbila da izvrši obaveznu dezinfekciju".

Vlasnica KTV-a Danica Radić za UNS je rekla da su njen sin i snimatelj uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali kada su ulazili u zgradu Gradske uprave u Zrenjaninu.

UNS je istakao da je evidentno iz priloga koji je KTV emitovala da je Danijel Radić nosio masku i rukavice dok je bio u prostoru Gradske uprave i da je naočigled brojnih zaposlenih koji su prolazili ispred televizijske kamere i nisu imali nikakvu zaštitu čekao da dobije izjavu, kao i da ga niko nije upozorio da je neovlašćeno u zgradi.

"Ni u vreme vanrednog stanja nisu suspendovana prava medija da se bave temama od javnog značaja, kao što je javno nadmetanje za zakup državnog zemljišta. Istovremeno podsećamo da je prema Kodeksu novinara Srbije novinarska profesija nespojiva sa "radom u (...) političkim partijama" i poziva Danijela Radića da poštuje Kodeks novinara Srbije", dodaje se.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.