AAA

DRUšTVO | 30.03.2020 11:25 > 30.03 11:25

Vojni sindikat Srbije: Vojnici nemaju zaštitna sredstva protiv virusa

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da mu se javlja sve veći broj pripadnika Vojske Srbije (VS), žaleći se da nedostaju zaštitna sredstva od korona virusa i da se ne sprovode naredjene mere zaštite.

"Zabrinuti su zbog nedostatka zaštitnih sredstava, pre svega maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava, pri čemu ukazuju na to da se pretpostavljene starešine ne obaziru na njihove zahteve da im se ova sredstva obezbede. Često se dešava da jednu masku i jedan par rukavica koriste više dana", preneo je Sindikat.
Kako je navedeno, veliki broj primedbi odnosi se na "nepoštovanje smernica Vlade Srbije" o organizaciji rada, jer se od pripadnika VS traži da u velikom broju dolaze na posao i da se tamo samo "nepotrebno grupišu pri čemu nisu svima obezbedjena zaštitna sredstva i gde su izloženi povećanom riziku od zaraze".

"U više jedinica zabeleženo je da se hroničnim bolesnicima, bračnim parovima sa decom do 12 godina i onima koji brinu o starim i nemoćnim članovima porodice, ne omogućava rad od kuće, već se insistira na tome da svakodnevno dolaze na posao, čak i ako im prevoz do posla nije obezbedjen", rečeno je u saopštenju.

Takodje je navedeno da neki pripadnici Vojske na posao dolaze sa simptomima zaraze, a da oni koji su angažovani višednevno, nemaju adekvatnu i kvalitetnu ishranu tako da komentaršu da migranti imaju bolje obroke od njih.

"Pripadnici VS koji imaju simptome zaraženosti novim korona virusom, ne upućuju se na testiranja, niti u izolaciju već se od njih traži da se prvo fizički jave u jedinicu gde nestručna lica koja nisu medicinske struke vrše trijažu i procenu toga ko je i da li je potencijalni zaraženi, pri čemu deo njih biva sprečen da se javi lekaru ili na broj telefona koji je za to namenjen", saopštio je ovaj Sindikat.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.