AAA

DRUšTVO | 31.03.2020 13:50 > 31.03 14:37

Novosti: Kako da hrana stigne do starijih u zabačenim selima

  • ilustracija: Beta/Dragan Karadarević

Žitelji čak 500 sela u Srbiji, od ukupno 4.700, u ovom momentu nemaju pristup osnovnim životnim namirnicama, pišu "Večernje novosti".

Tokom vanrednog stanja, pretežno staračko stanovništvo koje naseljava ova najudaljenija naselja, uglavnom zavisi od solidarnosti mladjih komšija, pa je ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić apelovao na velike trgovinske lance da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama, pokrene mobilne prodavnice.

Prema Krkobabićevim rečima, ova dostavna vozila trebalo bi da obezbede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima i u najudaljenijim selima u brdsko-planinskim i pograničnim područjima.

Pozvao je sve zadruge i zadrugare da pomognu starijima od 70 godina u obavljanju prolećne setve i drugim poljoprivrednim poslovima na njivama, u plastenicima, voćnjacima, stajama...

U čak 1.000 sela u Srbiji ne postoji nijedna prodavnica, a 500 sela nema puteve, pa ni pristup osnovnim namirnicama.

"To su rubna i pogranična područja, a najugroženije je pet okruga Nišavski, Toplički, Pirotski, Pčinjski i Jablanički", rekao je za "Novosti" agroanalitičar Branislav Gulan i dodao da je samo u okolini Vranja  22 sela koja su udaljena oko 20 kilometara od grada, sa oko 2.000 žitelja.

Na apel da pomogne seosko stanovništvo medju prvima se odazvala Zemljoradnička zadruga Zubin Potok sa Kosova i Metohije. Ta zadruga sa 1.100 zadrugara i kooperanata i pet svojih prodavnica, danima dostavnim vozilima doprema osnovne životne namirnice seoskom stanovništvu i u najudaljenija sela: Crepulja, Gazivode, Ugljare, Junake i Lučka Reka.

Kako kažu, akciju dostave hrane i pomoći u obavljanju prolećnih poslova, zadrugari iz Zubinog Potoka nastaviće dok traju mere ograničenog kretanja zbog korona virusa.

Dejan Mitić iz Zadružnog saveza Južne Srbije, kaže da u svakom momentu ima oko 40 volontera, koji su spremni da namirnice raznose do zabačenih kuća. Socijalna zadruga iz Kamenice kod Niša spremna je da se uključi u akciju pomoći najstarijima na selu, navode "Novosti".

Uprkos teško prohodnim putevima zbog snežnih padavina, zadrugarke Zemljoradničke zadruge "Darovi Lužnice" iz Babušnice svakodnevno stižu do svojih starijih zadrugara i kooperanata i najstarijih meštana Babušnice. Besplatno im na kućni prag donose pakete Medjunarodnog kluba žena, koje dopunjuju proizvodima svoje zadruge: ajvarom, sokovima i džemovima.

Stigle su i do sela Crvena Jabuka udaljenog 48 kilometara od Babušnice, na nadmorskoj visini od 900 metara.

Kako je rekao Branislav Gulan, poseban problem je što u Srbiji ima 217.000 poljoprivrednih proizvodjača koji imaju do dva hektara zemljišta, a čak 120.000 njih je starije od 70 godina.

"Sada je pred početak setve neophodno pronaći način preko mesnih zajednica da im se dostavi reproduktivni materijal", kazao je on. Predložio je da im se omogući da naručuju seme, da pošta distribuira, donosi im na kućnu adresu i naplaćuje, a da svuda gde ne mogu da im pomognu mladji, trebalo bi tim ljudima obezbediti dozvole da ujutru odu na svoje njive i obave neophodne poslove.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.