AAA

DRUšTVO | 01.06.2020 13:30 > 01.06 13:30

Ombudsman pokrenuo kontrolu zakonitosti rada REM-a zbog predizbornog spota sa detetom

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog sumnje da su predizbornim spotom jedne od lista koje učestvuju na predstojećim izborima povredjena prava deteta, saopšteno je danas iz te institucije.

Zamenica zaštitnika gradjana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je po sopstvenoj inicijativi, a u cilju preduzimanja mera iz svojih nadležnosti i zaštite najboljeg interesa deteta, za sutra zakazala i neposrednu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada REM-a.
"Stojanović je u okviru pokrenutog postupka zatražila od REM-a da dostavi podatke o tome koje kontrolne mere i radnje je preduzeo povodom sumnji da je došlo do povrede prava deteta emitovanjem medijskog sadržaja, da li su, kada i koji pružaoci medijskih usluga obavestili REM o tome da je podneta pritužba zbog nepoštovanja pravila o zaštiti maloletnika, kao i da li je, kada i koji pružalac medijskih usluga podneo zahtev REM-u za davanje mišljenja o uskladjenosti programskog sadržaja sa Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga", stoji u saopštenju.

Navodi se da je zamenica zaštitnika gradjana tražila od REM-a i odgovore da li je to regulatorno telo ispitalo da li je emitovani medijski sadržaj u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, kao i sa Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, o čijem sprovodjenju se stara REM.

Zatražila je od REM-a da se u roku od 15 dana izjasni o tim pitanjima, kao i o merama i radnjama koje planira da sprovede ukoliko to do sada nije učinio.

Ona je podsetila da je u nadležnosti ombudsmana da kontroliše rad organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, medju kojima je i REM, na osnovu člana 1. Zakona o zaštitniku gradjana ali i dodala da u te nadležnosti ne spada vršenje nadzora nad radom pružalaca medijskih usluga, niti zabranjivanje ili odobravanje emitovanja bilo koje vrste medijskog sadržaja, "kako se to ponekad može pogrešno zaključiti".

Apelovala je na REM da svoju kontrolnu aktivnost sprovede u što kraćem roku ukoliko to do sada nije učinio kako bi se, u slučaju utvrdjivanja povrede prava deteta, najhitnije reagovalo u najboljem interesu deteta kao najranjivijoj kategoriji stanovništva.

"Svi državni organi, ustanove i javne institucije u svim aktivnostima koje su od posrednog ili neposrednog značaja za dete moraju primarni značaj dati najboljim interesima deteta", navela je zamenica zaštitnika gradjana.

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Arandjelović izjavila je ranije da je pravilnikom REM-a zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe i da bi obustava daljeg emitovanja spota u kojem je predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić sa maloletnim detetom, bila "dovoljna i primerena" dok je sam Vučić najavio da će SNS povući spot ukoliko državni organi tako odluče.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.