AAA

DRUšTVO | 01.06.2020 22:35 > 01.06 22:35

Godfri: Smrt Flojda je tragični podsetnik na dugu borbu američke nacije za jednakost svih


Ambasador SAD u Sbiji Entoni Godfri izjavio je večeras da su smrt afroamerikanca Džordža Flojda i drugih tragični podsetnik na dugu i neprekidnu borbu američke nacije da postigne istinsku jednakost za sve.

"Za mene kao američkog gradjanina veoma je bolno suočavanje s činjenicom da još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se kao društvo suočavamo", rekao je Godfri.

Naveo je da još stoje ozbiljne prepreke na putu "ka uzvišenom cilju otelovljenom u Deklaraciji nezavisnosti SAD da su svi ljudi stvoreni jednaki", ali da se ne može gubiti nada, objavljeno je na Fejsbuk stranici Ambasade SAD u Beogradu.

"Kako je rekao predsednik (SAD Donald) Tramp, sada moramo da udvostručimo napore kako bismo obezbedili da rane zacele i pravda nadvlada mržnju i haos", kazao je Godfri.

Naveo je da fundamentalne slobode govora, štampe i okupljanja čine SAD otvorenom nacijom.

"Ne možemo i ne treba da pokušavamo da sakrijemo boljke našeg društva pred svetom. Umesto toga, nadamo se da će nam iskrena javna debata i miran dijalog pomoći da postignemo istinsko pomirenje u američkom društvu, kao i bezbednost, jednake mogućnosti i dostojanstvo za sve", dodao je Godfri.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest. Dan posle smrti Flojda u Mineapolisu su izbili protesti koji su ubrzo postali nasilni i proširili se na desetine američkih gradova, uz stotine uhapšenih i veliku materijalnu štetu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.