AAA

DRUšTVO | 07.07.2020 15:00 > 07.07 15:00

U Novom Pazaru i Nišu preminulo devet pacijenata u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata, od Korona virusa, u Novom Pazaru je preminulo pet osoba, dok su u Nišu bitku sa infekcijom izgubila 4 pacijenta.

Koordinator Opšte bolice u Novom Pazaru dr Mirsad Djerlek rekao je danas na konferenciji za novinare da su medju preminulima od korona virusa tri žene i dva muškarca i da su svi imali propratne bolesti. Na bolničkom lečenju u ovom gradu nalaze se 363 osobe.
"Trenutno imamo osam pacijenata na respiratoru, a u poslednja 24 sata bila su tri transporta u tercijarne zdravstvene ustanove. U ovom periodu bilo je 29 prijema, pa trenutno u kovid bolnici imamo 363 pacijenta. Po ukupnom broju pacijenata smo druga ili treća bolnica u Srbiji", naveo je Djerlek.

On je rekao da nema mesta panici, da je u ovom trenutku najpotrebija tolerancija i puna saradnja medicinskih radnika i pacijenata.

"Borićemo se da bude što manje žrtava u celom Sandžaku, jer svaki spašen život nema cenu. U Novom Pazaru je situacija stabilizovana, a radimo na stabilizaciji situacije u Sjenici i Tutinu", rekao je Djerlek.

On je apelovao na gradjane da se jave čim osete prve simptome korona virusa, jer u teškom stanju može da bude kasno.


U prethodna 24 časa u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu preminula su četiri pacijenta, izjavio je pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Goran Stanojević. On je na konferenciji za novinare rekao da je prosečna starost preminulih 70 godina.

Stanojević je naveo da je trenutno u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu hospitalizovano 226 pacijenata, od kojih je šestoro u "jako teškom" stanju i priključeni su na respiratore, dok su ostali u stabilnom stanju.

"Zbog nepovoljne epidemiološke situacije novi Klinički centar je tokom noći ušao u kovid sistem, a u intenzivnu negu je tokom noći primljeno 15 pacijenata", naveo je Stanojević.

On je rekao da u novom odeljenju intenzivne nege ima mesta za 42 pacijenta, a da na trećem i četvrtom spratu novog Kliničkog centra, koji su takodje otvoreni za kovid pacijente, ima ukupno 200 kreveta.

"Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom. Klinički centar Niš ima dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata i onih koji se trenutno nalaze na lečenju i onih koji se očekuju", izjavio je Stanojević.

Stanojević je naveo da je u dečijoj kovid bolnici trenutno hospitalizovano 15-oro dece i da su u stabilnom stanju.

"Medju hospitalizovanim u kovid bolnicama je dosta mladih ljudi, ali nemamo informaciju da medju njima ima i onih koji su navijači, odnosno da li su bili na utakmici (finala Kupa) u Nišu", rekao je Stanojević.

Direktor Kliknike za infektivne bolesti u Nišu Miodrag Vrbić rekao je da kroz trijažnu ambulantu te klinike dnevno prolazi 80 do 120 pacijenata.

"To je jedna tendencija zadnjih nedelju dana. Ne možemo da predvidimo da li će broj da se povećava ili smanjuje. Ovakav intenzitet prijema bezmalo nismo imali u prvom piku u aprilu", izjavio je Vrbić.

Prema njegovim rečima, nakon pregleda u trijažnoj ambulanti, pacijenti koji ne zahtevaju kiseoničku podršku idu u kućnu izolaciju, tako da je u kovid klinikama više od 90 odsto pacijenata na kiseoniku.

Vrbić je dodao da je od ukupnog broja hospitalizovanih oko polovina iz Niša, dok su ostali iz drugih mesta sa juga Srbije.

Šef epidemiološkog-trijažnog tima Nikola Milenković rekao je da su medju zaposlenima u KC Niš trenutno inficirana tri lekara, 18 medicinskih sestara i tehničara i jedan nemedicinski radnik. Od početka epidemije izlečena su 132 zdravstvena radnika, a jedan je preminuo.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.