AAA

DRUšTVO | 14.07.2020 14:10 > 14.07 14:47

Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama


U nikad izazovnijem trenutku, kada je globalno zagrevanje jedno od najvažnijih planetarnih tema, u Beogradu se obeležava stogodišnjica Milankovićeve teorije o klimatskim promenama, a ove godine se osniva i Muzej Milutina Milankovića.


Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Udruženje Milutin Milanković, 17. i 18. novembra, organizuje međunarodni skup posvećen naučnom doprinosu Milutina Milankovića oličenom u njegovoj teoriji o klimatskim promenama. Ove godine osniva se i Muzej Milutina Milankovića u sastavu Udruženja, pa će se, na ovaj način, prikupiti, objediniti, obraditi i sistematizovati zaostavština slavnog naučnika kroz stalnu postavku.
Cilj celokupnog programa jeste da se obeležavanjem stogodišnjice od objavljivanja Milankovićeve Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem u Parizu sagledaju dostignuća i trasiraju dalji pravci primenjenih istraživanja u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema u narednih 100 godina.

U pripremi i realizaciji obležavanja jubileja uključeni su mnogobrojni domaći i strani univerziteti i naučne institucije, kao i istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima Milankovićeve teorije. Svečanom i stručnom skupu kao centralnim događajima prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja, dokumentarni filmovi i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima iz Austrije, Francuske i Mađarske, kao i međunarodni kolokvijum „Milanković u Budimpešti“, koji će se održati u Budimpešti, u Mađarskoj.

U Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama, a u Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima.

Centar za promociju nauke je uključen kao partnerska organizacija i podrška u organizaciji obeležavanja ovog jubileja. Klimatske promene su jedan od fokusa kojima se CPN bavi kroz međunarodni projekat TeRRIFFICA, a tokom leta uključuje i građane Beograda u aktuelnu klimatsku akciju RASHLADI GRAD.

Istražite više o aktivnostima Udruženja Milutin Milanković

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.