AAA

DRUšTVO | 28.07.2020 12:55 > 28.07 13:09

UNS:Ministarstvo finansija da objasni zašto sumnjiči novinare i medije za pranje novca

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da objasne zašto sumnjiče novinare, medije i udruženja za pranje novca.

"UNS zahteva od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je deo tog ministarstva, da hitno objasne zbog čega se ovo udruženje nalazi na spisku organizacija čije se finansijske transakcije nadziru radi sprečavanja terorizma i pranja novca", navedeno je u saopštenju.
U medijima je, kako se podseća, objavljen spisak na kom se nalaze UNS i druge novinarske i medijske organizacije, istraživački mediji i nekoliko novinara, čije bankarske račune Uprava stavlja pod nadzor zbog opasnosti od finansiranja terorizma i pranja novca.

UNS je pozvao ministarstvo i upravu da javno saopšte koji to "osnov sumnje", u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, postoji da bi najstarija i najveća novinarska organizacija u Srbiji bila stavljena pod ovakvu vrstu kontrole.

"Ne sporeći pravo državnih organa da koriste zakonska ovlašćenja, UNS je duboko zabrinut što se na spisku objavljenom u medijima nalaze novinari, istraživački mediji, novinarska i medijska udruženja koja štite slobodu medija i svoje članove od pritisaka, pretnji i ugrožavanja slobode informisanja", navedeno je u saopštenju te novinarske organizacije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.