AAA

DRUšTVO | 05.08.2020 13:50 > 05.08 13:50

Potrošači u Srbiji od mesnih preradjevina najčešće kupuju šunku i salamu

Potrošači u Srbiji od mesnih preradjevina najčešće kupuju šunku i salamu, pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS).

Istraživanje je sprovedeno u junu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.
Kako je saopštio CEPS, potrošači nekoliko puta nedeljno konzumiraju najviše šunku (43,4 odsto ispitinika) i salamu (33,8 odsto), zatim trajne kobasice (24,9 odsto), paštete (24 odsto) i viršle (13,2 odsto).Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta.

Više od polovine ispitanika ne čita pažljivo spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

Najviše se informišu od prijatelja (65,6 odsto), zatim putem medija (59,6 odsto), preko članova porodice (47,3 odsto) i tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama (39,5 odsto).

Najmanje se informišu od strane stručnjaka, samo 15,6 odsto ispitanika je izabralo tu opciju, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

"Interesantan je podatak da su baš viršle proizvod koji ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama obrok koji uključuje viršle ih podseća na lepe, rasterećene, prijatne trenutke iz detinjstva, na primer, na vrtić, dane provedene kod babe i dede ili na studentske dane", rekla je predsednica CEPS-a Vera Vida.

Prema stavovima i mišljenju potrošača koji biraju viršle, najčešće se opredeljuju za viršle Karneksa (Carnex) zbog kvaliteta, a koje su po sprovedenom istraživanju od pet ponudjenih i vodećih proizvodjača na teritoriji Srbije, istovremeno i najprodavanije (28,4 odsto).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.