AAA

DRUšTVO | 06.08.2020 10:10 > 06.08 10:19

Bobić: Vlasti i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd

Arhitekta Djordje Bobić ocenio je da su vlast i kapital udruženi "napali i osvojili" Beograd i da su ustanovili novi model rada u kojem investitori kreiraju pravila.


"Investitori kreiraju pravila, kontrolišu urbanističku delatnost, stvorili su grad po svojoj potrebi pa tako čak i Gradski zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i Sekretarijat za urbanizam podržavaju i odobravaju njihove namere, poslovne i političke ciljeve. I onda Beograd na vodi, Trg Republike, izmeštanje železničke stanice u Prokop bivaju prihvaćeni", rekao je Bobić u intervjuu za nedeljnik Vreme.
Bobić je naveo da su vlasti prekinule komunikaciju sa gradjanima i da se gradjani više ništa ne pitaju.

"Čak i za vreme komunističke vladavine komunikacija sa gradjanima je postojala i grad se razvijao na korist društvene zajednice. Onda je došla promena pa se sada gradjani, a da ih niko i ne pita, nasilno prilagodjavaju gradu koji vlast i kapital stvaraju u skladu sa svojim interesima", rekao je on.

Arhitekta je dodao da je vlast prekinula komunikaciju i sa delom struke, koja je nesaglasna sa njihovim delovanjem.

"I grad je otudjen. Oduzet je gradjanima i menja se po volji vlasti. Postao je neprepoznatljiv za ljude koji u njemu žive. Pa ako niste u nekom kraju bili duže vreme, na Trgu Republike na primer, možete se iznenaditi njegovim izgledom kao da ste izašli iz voza na neku stanicu ranije i pogrešili grad", rekao je Bobić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.