AAA

DRUšTVO | 06.08.2020 14:30 > 06.08 14:30

CRTA pokreće kampanju protiv zaborava na policijsku brutalnost tokom julskih protesta

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da pokreće online kampanju "PAMTIMO LI PREBIĆE?" kao apel javnosti da ne dopusti da još jednom u društvu prevladaju institucionalna neodgovornost i kultura nekažnjivosti, uz podsećanje da se navršava mesec dana od izbijanja julskih protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Crta je napomenula da njen zahtev da direktor Policije Vladimir Rebić, na čije ime asocira naziv kampanje, podnese ostavku kao čin moralne i profesionalne odgovornosti nije urodio plodom, kao ni inicijativa koju su A11 i Crta zajednički podneli Zaštitniku gradjana da uputi javnu preporuku za razrešenje Rebića.
Kampanja je "reakcija na situaciju u kojoj već u zaborav padaju prizori policijske brutalnosti, kao i pitanja o odgovornosti za nezakonito postupanje policije".

"U demokratskom i na vladavini prava zasnovanom društvu nije moguće da niko ne snosi odgovornost za desetine slučajeva prekomerne upotrebe sile, javno iznošenje neistina o postupanju policije i dalju eroziju poverenja građana u instituciju koja bi trebalo da štiti njihovu bezbednost", upozorila je CRTA.

Glavni sadržaj kampanje čini serija od tri video klipa, nastalih zahvaljujući Televiziji N1 koja je Crti ustupila svoje video materijale.

U saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Inicijativom A11, Crta će nastaviti da zahteva odgovornost institucija i pojedinaca koji su se ogrešili o zakon i pravila službe.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.