AAA

DRUšTVO | 07.08.2020 17:45 > 07.08 17:51

Pokret 'Misija: Kiseonik' opomenula RTS da ne reklamira pušenje nargile

Pokret "Misija: Kiseonik" ("Mission: Oxygen") saopštio je danas da se "oštro protivi relativizaciji štetnosti pušenja nargila u prilogu koji je emitovan u četvrtak, 6. avgusta 2020. u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije".


Pokret smatra da "emitovani prilog poziva decu i mlade da probaju nargile kao egzotično i novo životno iskustvo, čime dovodi ovu ranjivu grupu u zabludu i ozbiljan zdravstveni rizik", iako je, kako dodaje, obaveza javnog medijskog servisa da o štetnosti duvana i duvanskih proizvoda izveštava istinito i tačno.
U saopštenju se kaže i da su nargile duvanski proizvodi tako da za njih važe svi zakoni o kontroli duvana, a posebno zabrana reklamiranja svih duvanskih proizvoda na svim medijima, kao i da je "naročito važno poslati nedvosmislenu i jasnu poruku o štetnosti korišćenja nargila, koje su, prema istraživanjima u Srbiji, medju ovom populacijom poslednjih godina u porastu".
"Bilo da se koristi duvan ili druga mešavina, pušenje nargila ima negativne efekte na zdravlje, pre svega zato što uključuje udisanje dima koji nastaje zagrevanjem ili sagorevanjem duvana", istakla je predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev.

"Tokom pušenja nargila oslobadja se dim koji sadrži ugljen-monoksid, kancerogene supstance i toksična jedinjenja, uključujući i teške metale. Nikotin iz duvana izaziva zavisnost. Kao i kod pušenja cigareta, štetne materije iz duvana i dima iz nargila izazivaju različite vrste raka, bolesti srca i krvnih sudova, smanjenu plodnost i bolesti pluća", upozorila je Krstev, preneo ja Pokret "Misija: kiseonik".

Ovaj Poket ističe i da "čin pušenja podrazumeva i kontakt prstiju sa usnama, dok pušenje nargila često uključuje deljenje piska za nargilu i creva medju korisnicima, što pospešuje prenos novog virusa korona, ali i drugih zaraznih bolesti poput herpesa, gripa, hepatitisa i tuberkuloze".

Zato, dodaje se, Svetska zdravstvena organizacija od početka pandemije bolesti COVID-19 apeluje na pušače da smanje konzumiranje duvana ili u potpunosti prekinu s ovom praksom.

"Pozivamo javni medijski servis i sve aktere našeg društvenog života da nam se pridruže u borbi za detinjstvo bez dima i daju reč da će vlastitim primerom i svakodnevnim ponašanjem promovisati vrednosti zdravog, aktivnog i ispunjenog života dece i mladih", poručio je Pokret "Misija: kiseonik".

"Misija: kiseonik" pokrenuta je 2018. godine sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10–12 godina.

Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, pokret sprovodi edukativne i promotivne aktivnosti s velikim brojem mladih u Srbiji, a samo na društvenim mrežama poruke su stigle do više od 400.000 ljudi. Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca.

Više o pokretu se može naći na https://www.missionoxygen.com/o-programu/.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.