AAA

DRUšTVO | 08.08.2020 14:50 > 08.08 14:50

Komesarka Saveta Evrope traži hitno oslobadjanje LGBT aktiviste u Poljskoj

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović pozvala je poljske vlasti da odmah oslobode transrodnu aktivistkinju, Mihala Š poznatog kao Margo, uhapšenu uprkos demonstracijama u Varšavi u petak, kojoj je sud odredio pritvor od dva meseca zato što je sa grupom aktivista sredinom jula oštetila kamionet fondacije za zabranu abortusa Pro-Pravo na život.

"Pozivam da se momentalno oslobodi LGBT aktivistkinja Margo iz Stop budalaštinama koja je uhapšena juče zato što je blokirala vozilo anti-LGBT mržnje i okačila zastave u bojama duge na spomenike u Varšavi. Presuda da ide u pritvor na dva meseca šalje signal od koga hvata jeza o slobodi govora i pravima LGBT u Poljskoj", poručila je Dunja Mijatović na Tviteru.
LGBT aktivisti protestovali su u petak u Varšavi zbog odluke drugostepenog suda da rešenje da se Margo za izgred kada je sa grupom aktivista isekla gume i oštetila vozilo protivnika abortusa i napala i vozača brani sa slobode uz kauciju od 1.600 evra preinači i odredi za Margo pritvor u trajanju od dva meseca.

LGBT aktivisti pokušali su da spreče policiju da uhapsi Margo a policija je uhapsila 48 demonstranata pošto su počeli da skaču po vozilima policije i vredjaju policajce i za to im preti po poljskim zakonima do tri godine zatvora.

Hapšenje Margo i 48 demonstranata osudio je opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski i optužio poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda da huškaju Poljake jedne protiv drugih a interveniše i javni zaštitnik gradjana Adam Bodnar.

Napadi na LGBT manjine u Poljskoj učestali su u kampanji pred predsedničke izbore 12. jula kada je mobilišući svoje birače reizabrani predesednik Poljske Andžej Duda izjavio da LGBT populacija nisu ljudi već ideologija gora od boljševičke.

Ministar pravde Zbignjev Žobro povodom hapšenja Margo i 48 demonstranata i intervencije policije optužio je danas opoziciju da ne stoje na strani zakona i, kako je kazao, nezavisnih sudova ni bespomoćnog čoveka već na strani huligana.

"Traže toleranciju, razumevanje, prihvatanje i u završnici valja i proglašenje da su nevini za jednog od vinovnika tog krivičnog dela. To je apsolutno nečuveno", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare ministar Žobro, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Žobro je novinarima pokazao snimak iz sredine jula kako Margo i LGBT aktivisti zaustavljaju kamionet aktivista za potpunu zabranu abortusa, seku gume, lome retrovizor i napadaju vozača.

"Možda će taj nož koji je služio da se uništi kamionet sledeći put poslužiti za veći zločin. Nema dozvole za takav tip napada. Da li država takve slučajeve treba da posmatra pasivno i dozvoljava takve banditske, huliganske napade? Ako je tako možemo da zamislimo da će sutra napad biti još silovitiji i brutalan a nož koji je poslužio da se seku gume poslužiće za to da bodu ljude samo zato što im se ne svidjaju njihovi pogledi na svet", kazao je Žobro.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.