AAA

DRUšTVO | 15.08.2020 13:10 > 15.08 15:44

Probijena prva cev na MHE u Rakitskoj reci, investitor kaže da je to neshvatljivo

  • Foto: print screen/ facebook
  • Foto: print screen/facebook
  • Foto: print screen/facebook

Aktivisti koji učestvuju u uklanjanju cevovoda za mini-hidroelektrane (MHE) iz Rakitske reke na Staroj planini probili su prvu cev, čime su, kako navode, onesposobili njen rad.

"Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen", rekli su aktivisti reporterki portala Nova.rs.
Aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da "svima treba da bude jasno da će gradjani sprovoditi zakon ako ga država ne sprovodi".

Nekoliko stotina aktivista nalazi se kod cevovoda mini-hidroelektrane a, prema poslednjim informacijama, nema policije i nisu zabeleženi nikakvi incidenati.

Za danas su aktivisti najavili akciju vadjenja dela cevovoda za MHE "Zvonce" u selu Rakita, što pravdaju time da cevi i dalje leže ukopane u reci, iako je pre više od godinu dana usvojeno rešenje da se one izvade.

Akciji su se pridružili predstavnici više organizacija i meštani tog sela u blizini Babušnice.

Akcija probijanja cevi završena je nešto posle 13.00, jer je, kako su rekli organizatori i aktivisti, uradjeno je sve što se moglo uraditi rukama, krampovima i brusilicama.

Oko 13 časova u Rakitu je stigla potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

"Došla sam danas kao gradjanka, a ne političarka. Mnogo sam naučila iz ovog i videla sam danas šta sve ljudske ruke mogu da urade kada se ujedine", rekla je Tepićeva.

U Rakitu je jutros stigao i pulmogolog dr Dejan Žujović da bi podržao akciju i, kako je rekao, "da pomogne državi Srbiji da počne da poštuje svoje zakone i sudske odluke koje su već donete".

Aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović takodje je došao Rakitu i za Novu. rs je izjavio da se u Rakiti odvija pokazna vežba iz solidarnosti.

U izjavi za TV Pirot investitor i osnivač MHE Zvonce Goran Belić rekao je da je potpuno neshvatljivo šta se dogodilo danas u Rakiti i da su svi nadležni organi o tome obavešteni.

"Radio sam sve po zakonu, a upotrebnu dozvolu sam dobio, jer je gradnja ove MHE radjena kako treba. Posle ove akcije u Rakiti neću ništa preduzeti", rekao je Belić i dodao da ga najviše pogadja to što niko od nadležnih nije reagovao.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.