AAA

DRUšTVO | 22.08.2020 20:00 > 22.08 20:00

Gradjani Smedereva iz protesta zbog zagadjenja blokirali luku i prugu


Gradjani Smedereva okupili su se na protestu zbog zagadjenja vazduha u tom gradu, pod sloganom "Za svu decu", a simbolično su blokirali luku i prugu koja do nje, jer večeras tamo nema železničkog saobraćaja.


Luku i prugu koristi kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu, za transport i pretovar rude, a organizatori i učesnici protesta strahuju da je rudna prašina koja se podiže pri tom procesu, kancerogena i da im uništava disajne puteve, javila je TV N1.
Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagadjenjem, otkako je otvorena železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.

Nikola Krstić iz Udruženja gradjana Tvrdjava, koje je jedan od organizatora protesta, rekao je za televiziju N1 da su gradjani primorani da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo, jer kineski investitor krši zakone svakodnevno, a ministarstvo ne reaguje.

Okupljeni gradjani žale se da strahuju za svoje i zdravlje svoje dece, jer je zagadjenje toliko da se dešava da vazduh "može da se vidi".

Gradjani Smedereva i organizatori protesta napominju da nisu protiv Železare, da shvataju da je bitna za taj grad i domaću ekonomiju, ali da zahtevaju da se poštuju zakoni i propisi koji štite njihovo zdravlje.

Kako je javio reporter N1, na protestu se okupilo nekoliko desetina gradjana i aktivista iz Smedereva, ali i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji. Protest je miran i nije primetno prisustvo policije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.