AAA

DRUšTVO | 29.08.2020 15:25 > 29.08 15:25

CEP: Gradjani više vole e-usluge od šaltera, ali korona ne utiče na njihov izbor

Većina gradjana Srbije kaže da pandemija korona virusa nije drastično promenila njihove navike korišćenja e-usluga, utvrdjeno je istraživanjem javnog mnjenja koje je sproveo Centar za evropske politike (CEP).

"Suprotno očekivanjima, rezultati pokazuju da zainteresovanost gradjana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama", rekla je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.
Kako se navodi u saopštenju, većina gradjana Srbije zadovoljno je korišćenjem usluga i smerom u kojem se kreće digitalizacija javne uprave u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazuju da oko dve trećine gradjana smatra da je interakcija s javnom upravom postala jednostavnija u prethodne dve godine, a približno 70 odsto ispitanika je reklo da se javne usluge brže dobijaju.

"U odnosu na prethodno istraživanje krajem 2017. godine, pozitivnija je percepcija gradjana u vezi s digitalizacijom i pružanjem javnih usluga", rekla je Lazarević.

"Zaključujujemo da gradjani Srbije vide pozitivan trend u domenu digitalizacije, jer više od 70 odsto preferira elektronske usluge u odnosu na to da fizički pribavljaju dokumente (na šalterima). Takodje, gradjani su svesni da su im dostupne elektronske usluge, i preko 80 odsto njih smatra da su one lake za korišćenje", prenela je Lazarević.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u okviru regionalnog projekta "Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER2.0)" koji finansijski podržava Evropska unija, a sprovedeno je i u ostalim zemljama regiona.

Rezultati iz regiona su slični onima u Srbiji, s obzirom da je i tamo u proseku dve trećine gradjana zadovoljno javnim uslugama i digitalizacijom. 

Izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde samo jedna trećina ispitanika ima pozitivan stav o javnim uslugama, a manje od polovine primećuje trend za digitalizaciju usluga.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.