AAA

DRUšTVO | 16.09.2020 14:25 > 16.09 14:25

UNS: Za medijske projekte 1,7 milijardi dinara, 77 miliona više nego prošle godine

Za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za devet meseci ove godine je za 144 konkursa na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou bilo namenjeno ukupno 1,7 milijardi dinara, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS).

To je za 77 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu.
Na lokalnom nivou, od ukupno 166 lokalnih samouprava, ove godine objavljen je 131 medijski konkurs za ukupno 1,4 milijardi dinara, dok je prošle godine za te konkurse data 1,3 milijarde dinara.

Samo Opština Merošina prošle godine nije raspisala konkurs, dok je ove godine za medije izdvojila milion dinara.

Najviši iznos za medijske sadržaje ove godine namenio je Grad Beograd 85 miliona, a najniži Opština Knić 200.000 dinara.

UNS je na svim nivoima registrovao 92 medijska konkursa raspisana za 2020. godinu.

Iznosi za medije koje su izdvojili Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat ostali su na prošlogodišnjem nivou.

Ministarstvo kulture je za ovogodišnje konkurse koje je raspisalo krajem 2019. godine, opredelilo 274 miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat 61,2 miliona dinara.

Novi Sad, Despotovac, Medvedja i Mladenovac ove godine su konkurse obustavili zbog proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije, a samo je Opština Medvedja potom raspisala nov konkurs za 4,7 miliona dinara.

UNS je ranije utvrdio da je u prvih pet meseci 2020. godine izdavačima listova "Alo", "Kurir", "Srpski telegraf" i "Informer" na konkursima dodeljeno 220.000 evra, iako je u tekstovima tih medija u drugoj polovini prošle godine, po Savetu za štampu, bilo 3.900 prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

"Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano je da konkursne komisije prilikom dodele novce moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu, kršili zakon i novinarski kodeks. Kao i prethodnih godina, medjutim, nastavlja se praksa da upravo ti mediji dobijaju milione na konkursima", ukazalo je UNS.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.