AAA

DRUšTVO | 18.10.2020 15:00 > 19.10 08:22

U Kragujevcu obeležena 65. godišnjica početka proizvodnje 'fiće' (VIDEO)

Udruženje ljubitelja "fića" "zastava 750" je danas obeležilo 65. godišnjicu početka proizvodnje tog nekada najpoluranijeg jugoslovenskog automobila u Kragujevcu.

Svoje ljubimce su postrojili u Kneževom arsenalu i provezli se kroz grad i park Šumarice.
Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, radnici kragujevačke fabrike automobila "Zastava" su proizveli skoro milion "fića" u rasponu od prvobitnog modela donetog iz italijanskog "Fiata" s motorom od svega 600 kubnih santimetara, preko nešto jačeg od 750, do poslednje verzije s motorom zapremine manje od jednog litra, 850 kubnih santimetara i u verzijama tog po svemu vrlo skromnog, ali korisnog vozila, od kojih su neke nosile naziv "Lux".

Skup ljubitelja takozvane "nacionalne klase" "fića" je bio zaseban takmičarski segment u tako nazvanoj kategoriji trkačkih automobila Jugoslavije, ove godine je bio samo simboličan, uz učešće desetak izlagača. Zbog epidemije korona virusa je zvanično otkazan 16. "Fića fest" u Kragujevcu koju svake godine okuplja mnogobrojne vlasnike tog malog vozila iz zemlje i inostranstva.

Udruženje ljubitelja "fića" je danas predstavilo svoj predlog za "Spomenik 'fići' " temelja motorizacije Jugoslavije, koji želi da pokloni gradu Kragujevcu.
Predsednik Udruženja, Slavoljub Bataveljić, rekao je novinarima da bi "fića" crvene boje rebalo da bude postavljen na postolje i postane gradski spomenik. Ta ideja je nastala još 2012. godine, ali nije realizovana.

Bataveljić je rekao da je " 'fića' zaslužio spomenik u Kragujevcu jer je postavio temelje automobilske industrije u tom gradu i ubrzao njegov razvoj".

Prvobitna zamisao je bila da spomenik bude na kružnom toku "Mala vaga" koji nije još izgradjen, a sada u Udruženju razmišljaju o privremenoj lokaciji u blizini Kamenog mosta, kod fontane.

Bataveljić kaže da "fića", mada italijanski original, ima spomenike u Madridu, u Španiji, i u Argentini, a izložbeni prostor u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
" 'Fićom' idemo po Srbiji i Evropi, gde 'fića' ima više nego kod nas. Nostalgija za 'fićom' je i van naših granica, naročito tamo gde se održavaju skupovi oldtajmera, na kojima je 'fića' mezimče", rekao je Bataveljić.

Kragujevalko Udruženje ljubitelja "fića" ima 288 članova iz zemlje i inostranstva. Oni poseduju četiri vrste "fića": tzv. "kontraš" koji je prvi proizveden, a prepoznaje se po tome što se vrata otvaraju spreda ka pozadi, zatim s klasičnim vratima, kabriolete i sportsku varijantu.

Vladan Sretenović iz Kragujevca je na današnjem skupu pokazao svog vremešnog ljubimca proizvedenog 1966. godine. Kaže da ima još dva " kontraša" iz 1963. i 1967. godine, i čak 11 "fića" novijeg tipa.

Sretenović kaže da su svi garažirani, čuva ih sa posebnom pažnjom i nema nameru da ih prodaje jer "to je neka ljubav strašno velika, ulaže se i dosta para u delove", rekao je on.

Književnik Života Marković je rekao novinarima da redovno dolazi na "Fića fest" i uvek se podseti 1960. godine kada je počela izgradnja kragujevačke fabrike automobila u kojoj je učestvovao kao "akcijaš": "Proveo sam devet meseci na omladinskoj radnoj akciji sa 2.500 mladih iz cele Jugoslavije" koji su izgradili fabriku.

Marković je rekao da ga raduje što danas ima dosta "živih fića" koji su "spomenari".

"Fića ostaje kao uspomena na uspešan period, na naše srećne i razdragane živote, entuzijazam u svakom pogledu", rekao je Marković.

Direktor Gradske turističke organizacije Kragujevca, Bojan Pavlović, novinarima je rekao da je model "fiće" najprodavaniji suvenir u Info-centru i na sajmovima. Suvenire u obliku "fiće" turisti rado kupuju, kao i Kragujevčani koji ih nose kao poklon domaćinima širom sveta.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.