AAA

DRUšTVO | 02.11.2020 12:55 > 02.11 12:55

Pašalić: Novinari rade pod pritiscima, spremamo sistematsku podršku za njihovu zaštitu

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da novinari u Srbiji već više godina rade u teškim uslovima, neretko izloženi fizičkim i verbalnim napadima, i najavio da će jedinstvena baza podataka o napadima na novinare, koju ova institucija pravi sa strukovnim udruženjima i sindikatima, predstavljati jednu vrstu sistemske podrške, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika gradjana.

Pašalić je rekao da je "više puta upozoravao na loše stanje u medijima i tražio da se kazne odgovorni za pretnje i napade na novinare, čiji su položaj i rad posebno otežani u uslovima aktuelne pandemije".
"Takodje, ubistva i fizički napadi na novinare i njihovu imovinu već dugi niz godina nisu rešeni", rekao je Pašalić povodom 2. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

On je naveo da su nadležne institucije dužne da stvore bezbedno okruženje za rad novinara, kao i da baza podataka koju pravi Zaštitnik gradjana predstavlja samo jedan od koraka u tom pravcu.

"Jedinstvena baza podataka o napadima i pritiscima na novinare biće neka vrsta sistemske podrške radu i nezavisnosti novinara s obzirom da iza nje stoji institucija Zaštitnika gradjana kao nezavisna državna institucija visokog ranga koja se bavi zaštitom ljudskih prava", kazao je Pašalić.

Zaštitnik gradjana je naveo da bi ova baza podataka trebalo da bude involvirana u Akcioni plan za primenu Medijske strategije, kao i da će u njoj poseban akcenat biti stavljen na ekonomske pritiske jer su novinari najviše izloženi takvim pritiscima i zbog toga ekonomski pritisci najviše utiču na njihov život i profesionalni rad.

Medjunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godine, posle ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Кloda Verlona tokom izveštavanja iz afričke države Mali.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.