AAA

DRUšTVO | 21.11.2020 17:10 > 21.11 17:10

GDF: Sahrana patrijarha ogroman rizik za javno zdravlje


Gradjanski demokratski forum (GDF) je danas upozorio da je sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja "ogroman rizik" za javno zdravlje i pozvao SPC i državu da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

"Iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika s patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, već prvi čin ispraćaja potpuno je demantovao ove najave", piše GDF u saopštenju.
Jer, navodi se dalje, "dok je kovčeg s preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze medju gradjanima".

GDF smatra da je to pokazalo da "ni Crkva, ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan".

"Takvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija", piše u saopštenju.

"S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije", ukazao je GDF.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.