AAA

DRUšTVO | 30.11.2020 14:35 > 30.11 14:35

Mihajlović sa švedskim ambasadorom i UNDP: Još milion i po dolara za borbu protiv nasilja nad ženama


U projekat "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" biće uloženo još 1,5 miliona dolara, najavljeno je danas na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom i stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransin Pikap.

Mihajlović je poručila ženama i devojčicama koje trpe nasilje da prijave nasilnike i da nisu same.
"Ovo je poruka i svima drugima koji znaju da neko pored njih trpi nasilje da to i prijave, zato što institucije sistema postoje, svi smo tu zajedno i jedini način da se izborimo jeste da svako od nas da svoj doprinos", rekla je ona.

Podsetila je da je u prethodnih 10 godina od nasilja stradalo 320 žena i da je više od 450 dece ostalo bez majki.

"Prosečno gledano, na svakih 10 dana jedna žena je izgubila život, ove godine njih 22 su ubijene. Nasilje nije samo pitanje rada institucija, o tome svi moramo više da govorimo i da jednog dana dodjemo do rečenice nulta tolerancija na nasilje", rekla je Mihajlović.

Navela je da je u okviru projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" u prethodnih 10 godina uloženo 4,4 miliona dolara.

"U narednom periodu mnogo više ćemo se baviti procenom rizika da do nasilja ponovo ne dodje, radićemo više sa mladim ljudima, jer danas svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije ništa strašno i da je seksualno uznemiravanje faza odrastanja, a svaki deseti da je normalno ponekad tući svoju partnerku. Važno je da na prevenciji i zaštiti radimo 365 dana, a ne samo kada se nasilje desi", kazala je Mihajlović.

Švedski ambasador je rekao da je sprečavanje nasilja nad ženama od značaja i za EU integracije i Poglavlje 23 koje se +odnosi na vladavinu prava.

"U novoj fazi projekta bavićemo se nasiljem na sveobuhvatan način, od preventivnog rada sa mladima i roditeljima, podrške nacionalnim isntitucijama, do rada sa počiniocima. Integrativan pristup sa Vladom Srbije i na čelu sa Кoordinacionim telom pokazao se kao najadekvatniji. Zahvalni smo potpredsednici Mihajlović za posvećenost, angažovanost i strateško usmeravanje na celokupnoj agendi rodne ravnopravnosti", rekao je Lundin.

Fransin Pikap podsetila je da UNDP i druge agencije Ujedinjenih nacija koje učestvuju u zajedničkom projektu UNICEF, UN Women i UNFPA već deceniju pružaju podršku institucijama i nevladinim organizacijama u Srbiji, u njihovim naporima da spreče nasilje i osiguraju zaštitu žena i dece koji su mu izloženi.

"Zajednički napori agencija UN-a, u saradnji sa nacionalnim partnerima, i uz podršku Vlade Švedske, doprineli su efikasnoj primeni medjunarodnih konvencija, kao i nacionalnih zakona u ovoj oblasti. Imajući u vidu apel UN da niko ne bude izostavljen, u prethodne tri godine prioritet nam je bio da obezbedimo ujednačen odgovor svih institucija na nasilje, kao i jednak kvalitet usluga podrške ženama i devojčicama koje su preživele nasilje, u svim lokalnim sredinama", rekla je ona.

Dodala je da je u clju unapredjena zaštita od nasilja obučeno smo više od 1.000 policajaca, tužilaca, radnika centara za socijalni rad, zdravstvenih i obrazovnih radnika.

"U narednom periodu podrška UNDP-a, UNICEF-a, UN Women i UNFPA u Srbiji biće usmerena na edukaciju javnosti o problemu nasilja nad ženama i devojčicama i unapredjenje primene postojećeg zakonodavstva, kako bi se smanjio rizik od eskalacije i ponavljanja nasilja, podstaklo prijavljivanje nasilja i obezbedila bolja zaštita za žene i devojčice iz ranjivih grupa", istakla je Pikap.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.