AAA

DRUšTVO | 01.12.2020 14:05 > 01.12 14:09

Medjusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija traži obustavu izbora članova Saveta REM-a

Medjusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zatražila je danas od Skupštine Srbije da obustavi sve trenutne procese izbora za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da se u najskorijem roku osigura izbor onih koji ispunjavaju sve odredbe propisane zakonom.

Iz te grupe su podsetili da je Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije 4. novembra doneo odluku o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta REM-a.
"Postupak predlaganja člana Saveta Regulatora sprovodi se tako što poslaničke grupe, odnosno samostalni narodni poslanici zajedno podnose obrazložen predlog dva kandidata za izbor člana Saveta Regulatora, i to u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva", stoji u saopštenju.

Navodi se da su Aleksandru Janković i Snežanu Miljković predložile crkvene i verske organizacije, a Oliveru Zekić i Miloša Gajovića Odbor za kulturu i informisanje kao ovlašćeni predlagač.

"Predlaganjem osoba koje su do sada rušile ugled REM-a i pokazale blisku vezu sa vlastima, poput Olivere Zekić i Aleksandre Janković, Odbor za kulturu i informisanje pokazao je očiglednu nameru vlasti da definitivno odustane od reforme te veoma važne institucije i od pokušaja da se u Srbiju vrate bar minimalne pretpostavke za razvoj demokratskog društva", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Miloš Gajović "osoba bez ikakvog iskustva, inače sin doskorašnjeg državnog sekretara Aleksandra Gajovića", što, kako su ocenili, "pokazuje da vlast nema nameru da osigura neophodnu nezavisnost Saveta REM-a".

"Ukoliko Zekić i Janković budu reizabrane u Savet REM-a, Odbor za kulturu i informisanje, ali i skupštinska većina, poslaće jasnu poruku javnosti da nemaju nameru da obezbede nezavisnost te institucije. Na taj način, kontrola nad elektronskim medijima i javnim servisima biće nastavljena, što dalje urušava osnovne pretpostavke slobode informisanja i medija", stoji u saopštenju.

Saopštenje ispred Medjusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o EU potpisale su novinska agencija BETA, Centar modernih veština, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Centar za istraživačko novinarstvo CINK, City Radio Niš, Eko vest, E-sigurnost, Fondacija Slavko Ćuruvija, Gradjanske inicijative, portal Magločistač.

Medju potpisnicima su i nedeljnik Nova Naša Reč, Nezavisno udruženje novinara Srbije, portal Dijalog.net, portal glasokaz.rs, radio Boom 93, Regionalna informativna agencija JUGpress, SOinfo.org, Udruženje Emblema, Udruženje gradjana Dijalog i portal Zaječar Onlajn.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.