AAA

DRUšTVO | 16.01.2021 09:25 > 16.01 09:25

Mediji: Madjarska nastavlja proces naoružavanja nabavkom još oklopnih vozila

Ministarstvo odbrane Madjarske potpisalo je ugovor za nabavku još 40 lakih turskih oklopnih vozila "Gidran", otpornih na mine i dejstva iz zasede (MRAP), potvrdio je sekretar Vladinog komesarijata za odbrambene poslove te zemlje Gašpar Marot.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, madjarske oružane snage već koriste deset vozila tog tipa a Budimpešta planira nabavku čak 300 takvih vozila.
Madjarska tako nastavlja opsežnu modernizaciju svoje kopnene vojske nakon što je prethodno naručila čak 218 borbenih vozila pešadije "Links KF41", zatim 44 tenka "Leopard 2A7" i 24 samohodne haubice "PzH-2000" od Nemačke.

Prvu tranšu novih vozila će isporučiti turski proizvodjač, a ostatak će se licencno proizvoditi u fabrici u Kapošvaru koja je zajedničko vlasništvo madjarske odbrambene industrije i nemačkog Rajnmetala. U tim pogonima proizvodiće se i borbeno vozilo pešadije "Links" (Lynx).

Na vozila "Gidran" biće integrisana oprema i naoružanje evropskog porekla a istraživanje i razvoj obaviće zajednički inženjeri iz Madjarske i nemačkog Rajnmetala.

Iz madjarskog Ministarstva odbrane navode da su se odlučili za "Gidran" jer pruža neophodnu zaštitu i vatrenu moć potrebnu za transport trupa, ali i zbog toga što obezbedjuje izvršenje zadataka u mirovnim misijama.

"Gidran" je zamišljen kao platforma na koju je moguće instalirati opremu prema potrebama kupca a uz standardno naoružanje za takav tip vozila ima mogućnost prevoza do 11 ljudi ili tereta do četiri tone.

Osim u klasičnoj transportnoj varijanti, proizvodjač nudi i izvidjačku varijantu i vozilo za medicinsku evakuaciju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.